Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstinget behöver inte lämna ut raderade mail enligt kammarrätten

Publicerat torsdag 19 maj 2016 kl 08.57
Mathias Westin: Jag är förvånad, jag tror att Hovrätten har missförstått
(3:19 min)
En del av e-posten som det handlar om. Själva listan är allmän handling. Foto Ulla Öhman
En del av e-posten som det handlar om. Själva listan är allmän handling.

Kammarrätten i Sundsvall säger att eftersom mejlen raderats så finns det ingen allmän handling att lämna ut. Överklagan avslås därför.

Hur ser du på att chefer inom landstinget kan hindra insyn genom att radera mejl? Kommentera! 

Det var privatpersonen Mathias Westin från Örnsköldsvik som hade överklagat till kammarrätten efter att han inte ha fått ut en del e-post som skickats till länsklinikchefen på kirurgen på hans jobbmejladress på landstinget.

Breven har inte diarieförts och när Westin ville att landstinget skulle granska vilka som kunde anses som allmän handling så att han kunde få ut dem så fick han beskedet att mejlen redan hade raderats av chefen.

Mathias Westin överklagade till kammarrätten som nu  avslår hans överklagan.

Kammarrätten skriver: Som allmän handling anses inte handling som en myndighet förvarar endast i syfte att kunna återskapa information som har gått förlorad...(säkerhetskopia).

Kammarrätten fortsätter med att säga att en handling från en säkerhetskopia inte är en allmän handling bara för att originalet har raderats.

I nu aktuellt mål är upplyst att de begärda e-postmeddelandena har raderats. Någon allmän handling att lämna ut till Mathias Westin finns därmed inte. Överklagandet ska därför avslås.

Mathias Westin säger att han troligen kommer att överklaga domen. Han tror att kammarrätten har missuppfattat vad han vill. Dessutom hänvisar han till tidigare dom i Högsta förvaltningsdomstolen som nyligen slagit fast att en myndighet måste återställa raderade e-postmeddelanden från en säkerhetskopia.

– Jag har bara begärt att mejlen ska återställas och att man sedan i vanlig ordning lämnar ut det som anses vara allmän handling. Jag har inte begärt att få ut något från säkerhetskopian, säger Mathias Westin.

Om Kammarrättens dom skulle stå fast menar Mathias Westin att det skulle få stora konsekvenser.

Så här kan inte lagen vara tänkt.
Om det här vinner laga kraft så kommer det att raderas mera mail.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".