Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sollefteå kommun röjer inte väg efter nipras

Publicerat fredag 20 maj 2016 kl 15.05
Sollefteå kommun: Vi kan inte forsla bort jordmassorna och öppna vägen
(2:32 min)
Rose-Marie och Sten-Olov Molin vid kanten av de stora jordmassorna som rasat över vägen. Foto: Viktor Åsberg/Sveriges Radio
1 av 5
Rose-Marie och Sten-Olov Molin vid kanten av de stora jordmassorna som rasat över vägen. Foto: Viktor Åsberg/Sveriges Radio
Så här ser vägen ut från huset efter raset. Stora jordmassor och träd har helt begravt vägbanan. Foto: Viktor Åsberg/Sveriges Radio
2 av 5
"En klappgröt av träd över vägen" beskriver vår reporter på plats. Foto: Viktor Åsberg/Sveriges Radio
Rose-Marie pekar över vattnet vilken väg de nu måste ta. Foto: Viktor Åsberg/Sveriges Radio
3 av 5
Rose-Marie pekar över vattnet vilken väg de nu måste ta. Foto: Viktor Åsberg/Sveriges Radio
Båt är enda sättet att ta sig från huset efter nipraset. Båt ligger vid kanten av Ångermanälven
4 av 5
Båt över Ångermanälven är enda sättet att ta sig till och från huset. Foto: Viktor Åsberg/Sveriges Radio
Rose-Marie och Sten-Olov Molin betraktar förödelsen. Foto: Viktor Åsberg/Sveriges Radio
5 av 5
Rose-Marie och Sten-Olov Molin betraktar förödelsen. Foto: Viktor Åsberg/Sveriges Radio

Isolerade och strandsatta efter ett nipras så kan Rose-Marie och Sten-Olov i Para inte komma från gården annat än med båt. Nu vädjar man om hjälp. Men att röja upp väg efter ett nipras är inte kommunens ansvar, anser Sollefteå kommun.

Bör kommunen ha ansvar att röja efter större ras? Eller vems ansvar är det? Vad anser du? Kommentera!


Det var i onsdags förmiddag som en nipa gav vika och rasade över vägen vid Rose-Marie och Sten-Olovs gård precis vid kanten av Ångermanälven.

Stora massor av jord, lera och träd ligger över vägen på en lång sträcka upp mot landsvägen, och paret är nu isolerade i sitt hus. Enda sättet att ta sig dit eller ifrån är med båt från andra sidan älven. Men de kan inte själva köra båt utan behöver får hjälp eller bli hämtade.

Paret vädjar nu om hjälp att lösa situationen. Men att röja efter ett nipras är inte kommunens ansvar, säger Majed Safaee som är kommunikationsstrateg på Sollefteå kommun.

– Vi kan inte forsla bort jordmassorna och öppna vägen. Det sätter kommunallagen käppar i hjulet för. Vi måste behandla alla medborgare lika, konstaterar Majed Safaee.

– Vi kan inte göra det för en person och sedan neka någon annan.

Däremot har kommunen idag erbjudit paret en evakueringslägenhet så de får närmare till affärer och vårdcentral under en tid.

– Vi har erbjudit dem ett korttidsboende i väntan på att man kan hitta en lösning på situationen, berättar Majed Safaee.

Han anser att det är en fråga för markägaren och försäkringsbolaget att reda upp situationen. 


Nipa

Nipa även kallad älvbrink. Hög och brant sluttning vid flodstrand, uppkommen genom flodens erosion av strandkanten med åtföljande nedrasning av material.

Nipor bildas främst i finkorniga sediment i floddalar under högsta kustlinjen. Typiska vegetationsfria nipor finns i de nedre delarna av många norrlandsälvar.

Källa: ne.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".