Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Raggmunkar med fläsk och lingonsylt

Publicerat tisdag 24 maj 2016 kl 09.10
Vackraste raggmunken någonsin.
1 av 4
Vackraste raggmunken någonsin. Foto: Niklas Axelsson
Helen fixar med raggmunkarna
2 av 4
Helen fixar med raggmunkarna Foto: Niklas Axelsson
Ingredienser till Raggmunk
3 av 4
Ingredienser till Raggmunk
Helen Sahlstrand
4 av 4
Helen Sahlstrand Foto: Niklas Axelsson

Vår serie om husmanskost fortsätter, lyssnarfavoriter på matbordet granskas och tillagas och i dag har vi kommit fram till en härlig klassiker. Raggmunkar med fläsk och lingonsylt. Kokboksförfattaren och dietisten Helene Sahlstrand från Sollefteå bjuder på två olika varianter. En klassisk och en lite nyttigare raggmunk. 

Klassisk raggmunk med fläsk (4 port / 8 st)

Ingridienser

800 g potatis (8–10 st), gärna fast sort
2 dl vetemjöl
1 ½ tsk salt
4 dl mjölk
1 st ägg
Matfett till stekning

Till servering:

Stekt rimmat sidfläsk
Eller rökt skinka i bit
Lingonsylt
Sallad/grönsaker

Gör så här

Skala och riv potatisen på den grova sidan av rivjärnet.
Vispa ihop ägg, mjöl, salt och hälften av mjölken till en jämn smet i en bunke. När smeten är jämn vispar du ner resten av mjölken.
Rör ner den rivna potatisen i äggsmeten.
Stek fläsket (alt skinkan) på medel temperatur i en stekpanna och håll det varmt i ugnen på ca 100 grader medan du steker raggmunkarna.

Hetta upp lite av matfettet i stekpannan och klicka i raggmunks smeten. Beräkna cirka 1 dl smet per raggmunk. Bred ut varje raggmunk i pannan och stek dem på medelvärme några minut på varje sida så att de blir gyllenbruna.

Servera raggmunkarna med fläsket, lingonsylten och salladen. Kokt broccoli och gröna ärtor är även gott till raggmunk med fläsk.


Raggmunk i långpanna (6-8 port) 

Du behöver

Flytande matfett till smörjning
4 ägg
7 dl mjölk
2 ½ tsk salt
3 dl vetemjöl
12-14 st potatisar (cirka 1200 g)

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och smörj det med flytande matfett.
Vispa ihop ägg, mjölk och salt i en bunke. Tillsätt vetemjöl och vispa slätt.
Skala potatisen och riv den grovt. Blanda ner i smeten. Häll allt i långpannan.
Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter eller tills ytan har fått fin färg.

Heléns favoritsallad med babyspenat

Du behöver

1 påse färsk babyspenat (65-75 g)
1 röd paprika
½ gurka
100 g sötmelon eller äpple

Dressing:

2-3 tsk rapsolja
1-2 tsk mangobalsamvinäger
En nypa socker
En nypa salt 

Gör så här

Klipp de färska spenatbladen mitt i tu om de är stora. Lägg dem i en skål.
Dela, kärna ur och tvätta paprikan. Skär paprika och gurka i mindre bitar. 
Dela och ta ut kärnorna ur melonen. Skär fruktköttet i bitar.

Lägg ner allt i skålen. Blanda ingredienserna till dressingen i ett glas och ringla över salladen. Blanda salladen ordentligt. Toppa ev. med lite pumpkärnor.

Salladen passar bra till det mesta. Är väldigt god till raggmunk med fläsk som är en salt och ganska ”tung” maträtt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".