Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Inte aktuellt med helikoptrar till räddningstjänsten

Publicerat måndag 23 maj 2016 kl 17.13
Anders Ygeman: Vi har en tillräcklig helikopterkapacitet i Sverige
(2:21 min)
Anders Ygeman. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.
Anders Ygeman. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

Räddningstjänsten i Medelpad efterfrågar en statlig helikopter för att kunna släcka skogsbränder. Men det blir inte några extra resurser från regeringen till en sådan satsning, enligt inrikesminister Anders Ygeman.


Klimatförändringar med mindre snö under vintrarna, och tidigare och torra vårar gör att risken ökar för allvarliga skogsbränder i Sverige.

Men trots att risken för allvarliga skogsbränder nu ökar så har inte räddningstjänsterna i Västernorrland tillgång till egna eller statliga helikoptrar för att släcka bränder.

Enligt Tommy Lindgren på räddningstjänsten i Medelpad är det ett problem.  

– I dagsläget är det så att om vi är i behov av flygande resurser till en skogsbrand så måste vi anlita privata aktörer. Men de här aktörerna bedriver ju företag så det är inte säkert att de alltid är tillgängliga. Det här kan göra att vi inte får en helikopter i det tidiga skedet. Då finns risken att branden växer till sig väldigt mycket innan vi är på plats, säger han.

Enligt inrikesminister Anders Ygeman är det inte aktuellt att staten kommer att satsa resurser för att bistå länet med en helikopter.

--Det är räddningstjänsten och därmed kommunerna som har ansvaret. De kan i sin tur teckna avtal med både privata aktörer och statliga aktörer för att säkerställa att de har helikoptrar i ett tidigt skede i släckningsarbetet.

Så fler statliga helikoptrar till Västernorrland är inte aktuellt?

– Nej, det är räddningstjänsten som har det ansvaret. Men vi är med och bistår genom att hjälpa till att få del av de europeiska resurserna om en brand skulle överstiga den nationella förmågan, säger han.

Borde man titta på detta ur bredare perspektiv. Att ha fler helikoptrar som ska fungera i många olika sammanhang, för räddningstjänsten, för sjukvården och för militären?

– Det finns en klokhet i att försöka samordna statens helikopterkapacitet, men man får heller inte flytta bort ansvaret. Ansvaret för att säkerställa helikopterkapaciteten för räddningstjänsten är räddningstjänsten och ansvaret för att säkerställa helikopterkapaciteten för sjukvården är landstinget, säger Anders Ygeman.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".