Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många unga fotbollsdomare utsätts för kränkningar

Publicerat onsdag 25 maj 2016 kl 04.00
Jonathan Villanueva Ahumada: Jag funderade på att sluta som domare
(4:06 min)
Temesgen Eyes, fotbollsdomare i Sundsvall.
1 av 3
Temesgen Eyes, fotbollsdomare i Sundsvall. Foto: Billy Abraha
Jonathan Villanueva Ahumada, fotbollsdomare i Sundsvall.
2 av 3
Jonathan Villanueva Ahumada, fotbollsdomare i Sundsvall.
Fotboll. Foto: Pernilla Wahlman/TT
3 av 3
Fotboll. Foto: Pernilla Wahlman/TT

Många unga personer får höra glåpord och upplever obehag och rädsla i samband med sin roll som fotbollsdomare. Det visar en enkät som Sveriges Radio har gjort med 370 domare i hela landet.

Är du domare och fått ta emot hot eller kränkningar? Har du sett unga domare bli illa behandlade? Vad beror det här på? Berätta i kommenteringen! 

Bild
Bild

Sveriges Radio har kontaktat 370 unga fotbollsdomare från olika delar av landet. 59 procent av dem uppger att de har blivit utsatta för kränkande kommentarer i samband med sin roll som domare. 

I Västernorrland har 34 domare, som är mellan 14 år och 20 år, kontaktats. 23 av dem, alltså två tredjedelar, säger att de har blivit utsatta för kränkande kommentarer. Tio domare har känt rädsla eller obehag när de har dömt.  

17-årige domaren Jonathan Villanueva Ahumada berättar om något som hände när han dömde en ungdomsmatch förra sommaren.

– Under matchen blev både föräldrar och spelare väldigt arga. De skrek neger, domarjävel och sådana saker. Det påverkade mig eftersom jag inte hade dömt så mycket just då, säger Jonathan Villanueva Ahumada.

På vilket sätt påverkade det dig?

– Jag ville bara gå därifrån för jag orkade inte höra det de sa. Jag ville inte fortsätta att döma. Det var just under och efter den matchen som jag funderade på om det verkligen är värt att fortsätta döma när man får höra de här orden. Men jag kom fram till att det är bäst att fortsätta för annars är det ju de som vinner, säger han.

Jonathan Villanueva Ahumada säger att det oftast är publiken under ungdomsmatcher som beter sig illa. Han säger att det sker ofta att han blir utsatt för kränkningar.

– Det händer varannan eller var tredje ungdomsmatch, säger han.

Även 17-årige domaren Temesgen Eyes från Sundsvall har erfarenhet av att få höra kränkningar när han dömer fotboll.

– Jag kan exempelvis få höra "jävla domare" eller att jag är dum i huvudet. Jag brukar får höra någonting under varje match, säger han.

Vad tänker du om att du får höra sånt?

– Det är dåligt, speciellt när det kommer från vuxna.

Hur påverkar det dig?

– Jag känner mig sämre, man blir ju nedtryckt. 

Kan det vara svårt att motivera sig själv att fortsätta döma matcher när man får höra sånt här?

– Ja, absolut. Man vill inte komma till sin arbetsplats och höra att man är dålig. Det är klart att man blir mindre motiverad, säger Temesgen Eyes. 

Av de domare som P4 Västernorrland har varit i kontakt med så finns det personer som har funderat på att sluta döma på grund av det som de har fått höra i samband med match. Samtidigt har både Medelpads fotbollförbund och Ångermanlands fotbollförbund brist på domare. I Ångermanland saknas cirka tio domare och i Medelpad cirka trettio domare.

Temesgen Eyes har två kompisar som har slutat att döma på grund av det som de har fått höra när de har dömt.

 – Jag tycker synd om mina vänner som har slutat. Jag hoppades att de skulle fortsätta men det blev för jobbigt för dem, säger han.

Jonathan Villanueva Ahumada säger att tränare och ledare måste bli bättre på att säga till personer som inte sköter sig längs sidlinjen. 

–  Tränarna måste ta tag i de här föräldrarna som skriker så att de slutar med det. Det är ju domarbrist och det beror på att vi höra kränkningar, säger han.

Tror du att det som man får höra som domare gör att färre väljer att bli domare?

– Ja, det tror jag och många slutar just av den anledningen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".