Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Cykelturist slängdes av från Norrtåg i Härnösand

Publicerat tisdag 24 maj 2016 kl 09.29
Cecilia Enerud, Visit Sundsvall: Ingen besökare ska behöva uppleva det här
(2:21 min)
Tåg på Sundsvalls järnvägsstation.
Tåg på Sundsvalls järnvägsstation. Foto: Anna Ahlström/SR

Cykelturisten Darren Alff från USA blev avslängd från tåget i Härnösand. Orsaken var att cykel inte tillåts på tåget, trots att det finns cykelhållare.

Vad kan Västernorrland göra för att turister ska få ett bättre intryck av oss än det Darren fick? Kommentera här, eller på Facebook.

Man blir ju ledsen, ingen besökare i vårt område ska behöva uppleva något liknande, man blir ledsen i hjärtat.

Darren Alff berättar i en film på Youtube om sin cykelsemester förra sommaren då han behövde ta sig från Trondheim till Umeå med tåg.

I övrigt hade han tagit sig fram på två hjul och muskelkraft, men nu skulle han från kust till kust och behövde spara tid. Han cyklade till Trondheim från norr om Bergen där han befann sig och klev sedan på ett tåg österut. 

Det var min längsta och stressigaste dag på hela cykelturen 2015.

Allt gick bra tills han kom till Sundsvall och skulle fortsätta med Norrtåg norrut. Efter 45 hektiska minuter där han for runt i Sundsvall i jakt på bankomat och växelkontor på grund av problem med kortbetalning på tåget, så hann han precis med nästa tåg norrut. Han andades ut, var svettig och så kom konduktören tillbaka.

– Fem minuter senare kom konduktören tillbaka och sa "jag är ledsen men du måste kliva av tåget". Jag trodde först att han skämtade och sa "varför då?". Han sa att det var för att det här tåget inte tillåter cyklar. Och jag sa "vad menar du, det är ju en cykelhängare där". Men han sa att det inte var meningen att ta cyklar på tåget. Jag kunde inte tro det, "skojar du med mig?" sa jag. Jag förstår inte vad problemet var, tåget var i stort sett tomt.

Så i Härnösand tog tågresan slut, för att han hade cykel med sig. Där stod han i några timmar på perrongen och försökte få åka med ett ytterligare ett par tåg, men nekades. Tillslut hittade han en buss på andra sidan gatan som han kunde åka med. Den gick inte till Umeå däremot.

– Den gick till en annan stad i norr som.... Får se vad staden heter ... Namnen i Sverige är galna! Ornsvokdvikk. Nått sånt.

I Örnsköldsvik tillbringade han sedan natten i tält och dagen därpå cyklade han den sista biten till Umeå. Något tåg tänkte han inte försöka med igen.

– Det var min längsta och stressigaste dag på hela cykelturen 2015, och det lustiga är att jag inte cyklade den dagen. Åka cykel är lätt jämfört med att åka kollektivt, det bevisade den dagen, säger Darren Alff i sitt youtube-inlägg.

Cecilia Enerud, turistbyråansvarig på Visit Sundsvall, gillar inte vad hon hör när hon tar del av Darrens berättelse. Hon reagerar särskilt över att Darren inte fick åka vidare trots att han sitter på ett nästan tomt tåg och har cykeln upphängd på ett cykelställ. 

– Man blir ju ledsen, ingen besökare i vår destination ska behöva uppleva något liknande. Att sitta där på tåget och ha cykeln på cykelstället och inte få åka. Det är ju vansinnig, det gillar jag inte, säger Cecilia Enerud. 

Enligt henne passerar många långdistanscyklister Sundsvall. De flesta kommer från södra Europa, Frankrike, Italien, Tyskland, Holland, Belgien. Omkring en handfull kommer in på turistbyrån och vill ha hjälp.

– De kanske vill bryta, de orkar inte längre. De ska cykla runt hela Bottenviken eller upp till Nordkap, och det är en bit när du kommer från Europa. Ibland så håller kanske inte knän, det är dåligt väder, kallt och regnigt och då kommer de in och vill ha hjälp, säger Cecilia Enerud.

På turistbyrån känner de väl till att det inte går att ta cykel på tåget. Många gånger har de ringt ändå, berättar hon, men ofta slutar det med att besökarna får skicka cyklarna med bussgods till den destination de ska.

– Det är ju inte kul, men det går ju, säger Cecilia Enerud.

Just det faktum att Norrtåg har hängare för cyklar som inte får användas kände inte Cecilia Enerud till, förrän hon såg Darrens film. 

– Det här är en ny fråga för oss. Det känns väldigt avgörande att om det finns möjlighet att ha cyklar ombord så måste man ju kunna använda dem. Sedan om det är ett begränsat antal må det vara hänt, men jag tror inte det blir sådant tryck att de blir fulla, säger Cecilia Enerud.

P4 Västernorrland har också sökt ansvariga på Norrtåg för att få en förklaring till cykelförbudet, men ingen ansvarig vill ge en kommentar, utan Norrtågs vd Maria Höglander hänvisar frågan vidare till operatören Botniatåg. 

Botniatågs vd, Björn Nilsson, medger att det är ett problem att cyklar inte är tillåtet på tåget. Men för tillfället finns ingen lösning på problemet. 

– Jag tycker att vi tillsammans med Norrtåg måste utvärdera hur vi ska klara cyklar på alla linjer vi kör, säger han.

Cecilia Enerud på Visit Sundsvall kommer i alla fall ta kontakt med tågbolagen och väcka den här frågan till diskussion.

– Vi hoppas ju nu att det här kanske kan ta lite fart på Norrtåg så de kan hjälpa sina cykelresenärer i framtiden, säger Cecilia Enerud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".