Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vad kostar det egentligen att renovera Mogårn?

Publicerat onsdag 25 maj 2016 kl 11.20
Mo samhällsförening underkänner kommunens kalkyl
(2:44 min)
Mogårn sommar
1 av 2
Vad kostar det egentligen att renovera Mogårn i Moliden? Foto: Lennart Sundwall/SR
Sören Byström
2 av 2
Sören Byström som varit i byggbranschen sedan 1974 underkänner helt kommunens kalkyler. Foto: Lennart Sundwall/SR

I juni kommer omsorgsnämnden i Örnsköldsvik att besluta om framtiden för Mogårn i Moliden. Nedläggning eller inte. Men vad skulle det kosta att renovera de gamla och nedslitna lokalerna? Idag sågas kommunens ekonomiska kalkyl av Mo samhällsförening.

Först var det kommunens landsbygdssäkring som fick stark kritik av flera remissinstanser. Nu handlar det om kommunens kalkyl vad det skulle kosta att renovera Mogårn. Drygt 70 miljoner har kommunen kommit fram till via två olika rapporter. Samhällsföreningen i Moliden har tagit fram en egen kalkyl och det är siffror som inte ens är i närheten av kommunens framtagna kostnader. Idag på en presskonferans redovisades siffrorna: 28 miljoner för att rusta upp 36 lägenheter.

– De kalkyler som kommunen visat upp är undermåliga, fingerade, säger Sören Byström, medlem i Mo samhällsförening och i byggbranschen sedan 1974.

– Man kan direkt dra av 30 procent av kommunens siffra på 73 miljoner, fortsätter Byström. Det handlar om stommen, väggar och själva plattan där fastigheten står. Jag har bara sett siffran på vad kommunen anser att det här skulle kosta men jag skulle hemskt gärna vilja se hela kalkylen!

Omsorgsnämnden har skjutit på beslutet om vad som ska hända med Mogårn och Sidensjögården i Sidensjö. Senaste budet är att ett beslut kommer den 15 juni.

– Vi kommer nu att överlämna vår kalkyl till de politiker som ska ta beslutet, säger Sören Byström.

Vid dagens presskonferans presenterades också en rad satsningar som samhällsföreningen vill se i ett framtida Mogårn:

  • En enhet för unga och äldre dementa.
  • En utredningsenhet.
  • Avsätta lokaler så att anhöriga kan bo på Mogårn ett antal nätter.
  • Utbildningsplatser för kommunanställda.
  • Hundteamet placeras vid Mogårn.
  • Inrätta en palliativ enhet - vård i livet slutskede.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".