Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Här är träden som klarar bränder bäst

Publicerat onsdag 25 maj 2016 kl 11.34
Skogsforskare: Satsa på stora lövträd
(2:24 min)
Stort ekträd på ängssluttning. Foto: Juliacasado1/CCO
Ekträd. Foto: Juliacasado1/CCO

Det brinner i skogen i Kanada, det brann får två år sedan i Västmanlands skogar och i våras var Gotland drabbat. Men det finns träd som bättre står emot skogsbränder än andra. 

Träd som brinner är förstås en mardröm, inte minst om trädet står nära ett hus eller riskerar att utvecklas till en skogsbrand.

– Man kan förvalta skog, även i tätortsnära områden, på olika sätt så den blir olika brandbenägen, säger Mats Bergmark, avdelningschef för förebyggande på räddningstjänsten i Medelpad.

Så vilka träd brinner sämre? Det kan ju vara en bra sak att tänka på om man ska plantera träd som vind- eller insynsskydd. Eller till och med i en skogskant som en barriär.

Det är de vanligaste barrträden som lättats tar fyr.

Jan-Olov Weslien finns på Skogforsk, en myndighet som forskar om allt inom skogsbruket. Han har bäst koll på vilka levande träd som brinner bra. Även om han menar att man ur brandsynpunkt i skogen mer ska se upp med låga buskar, ris och torr mossa - trädtoppsbränder är trots allt ganska ovanliga.

– Det är de vanliga barrträden gran och tall som lättast tar fyr. Men även en och lärk, säger han.

Förklaringen är att barrträden innehåller terpener, ett kådämne som även utvinns till terpentin som är en väldigt brandfarlig vätska. Lövträden däremot är inte lika lättantändliga.

– Särskilt stora lövträd brinner sämre, säger Jan-Olov Weslien.

Så den som har stora träd, gärna med rejäl skorpbark, kan göra klokt i att vårda dessa träd både för att de är vackra och att de kan vara en grön barriär för bränder. Ek, hägg, alm, ask och asp är några exempel.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".