Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fotbollsdomare i Medelpad som dömer tjejer får sämre betalt

Publicerat torsdag 26 maj 2016 kl 05.00
Riksidrottsförbundet: Det rimmar inte med jämställdhetsmålen
(1:30 min)
Fotboll. Foto: Pernilla Wahlman/TT
Fotboll. Foto: Pernilla Wahlman/TT

Fotbollsdomare inom Medelpads Fotbollförbund får ett högre arvode om man dömer 15-åriga killar jämfört med om man dömer tjejer i samma ålder. Skillnaderna motiveras bland annat med att det är mer fysiskt krävande att döma killar.

Är det rimligt att man som fotbollsdomare får en högre ersättning om man dömer killar jämfört med om man dömer tjejer? Vad tänker du? Kommentera!

Det signalerar att flickors och pojkars idrottande värderas olika.

Fotbollsdomare i Medelpad som dömer ungdomar får olika arvoden beroende på om man dömer killar eller tjejer. Ersättningen är högre när killar spelar. 

Om man dömer 15-åriga killar så ligger arvodet på 320 kronor. Det är tio kronor mer än vad arvodet ligger på för en domare som dömer tjejer i motsvarande ålder.

En domare som dömer 16-åriga och 17-åriga killar har ett arvode på 500 kronor. Det är 50 kronor mer än vad ersättningen ligger på för att döma en match mellan två tjejlag i den åldern.

Jenny Svender, som är jämställdhetsansvarig på Riksidrottsförbundet, är kritisk till att det är olika arvoden.

– Jag tänker att det inte rimmar med de jämställdhetsmål som idrotten tillsammans har satt upp, säger hon.

Vad ger det för signaler att arvodena ser olika ut?

– Det signalerar att flickor och pojkars idrottande värderas olika, att det inte är lika viktigt när flickor spelar jämfört med när killar gör det. Vi ska inte behandla flickor och pojkars idrottande annorlunda, säger Jenny Svender och fortsätter:

– Att det rör sig om så små skillnader tyder på att de är intresserade av att skapa skillnader rent symboliskt. Om det rör sig om några tior här eller där så handlar det knappast om pengarna egentligen. Det här blir snarare en del av en ojämställdhet som upprätthålls och reproduceras nästan på ett symboliskt plan, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".