Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisens version om tipssamtalet är falsk

Publicerat torsdag 26 maj 2016 kl 09.40
Gav uppgifter om vapen och uttryckte oro
(2:07 min)
Polisen har spärrat av ett större område i Ramsele efter mordförsöket i natt. Foto: Viktor Åsberg/Sveriges Radio
Polisen har spärrat av ett större område i Ramsele. Foto: Viktor Åsberg/Sveriges Radio

Polisen tipsades om ett bråk var i antågande timmar innan mordförsöket i Ramsele. De har hävdat att uppgifterna var för knappa och skickade därför ingen patrull. Den förklaringen är osann.

P4 Västernorrland kunde samma dag som gripandet av de två män, som nu ät åtalade för försök till mord, berätta att polisen flera timmar innan händelsen blev tipsade om att ett bråk var i antågande.

Trots det skickade de ingen patrull.

– Jag såg två yngre män och det såg ut som den ene hade ett vapen, sa tipsaren till P4 Västernorrland.

– Jag meddelade vad jag trodde skulle hända, och sedan hände det.

Polisen har bland annat förklarat att samtalet inte gav några uppgifter som föranledde ett ingripande.

– Det har inte funnits någon information om något vapen eller något annat anmärkningsvärt. Hade vi till exempel haft information om något vapen så hade bedömningen varit annorlunda, sa Tomas Wallgren, som då var tillförordnad chef för polisens länskommunikationscentral, till SVT.

– Om den personen sagt en sak till oss och sedan en annan sak till massmedia, så kan vi inte agera på annat än vad vi har för stunden. Vi fick ingen sådan information, sa han.

P4 Västernorrland har nu läst polisens utskrift av hela tipssamtalet. Den ger en annan bild än den Wallgren förmedlar.

Anmälaren säger till polisens operatör att de nu misstänkta personerna satt sig i en bil med ett gevär. Och att hen av olika anledningar tror att en man är i livsfara.

Anmälare: ” … NN och NN satte sig in med ett gevär.”
Operatör: ”Ja.”
Anmälare: ”Och jag vet genom… av olika anledningar tänker jag att det är NNs liv som är i fara (…).”
Operatör: ”Okej.”
Anmälare: ”Men alltså jag vart alldeles skärrad.”

Polisen får inte någon exakt information om vilket registreringsnummer bilen har, däremot om vem som kan äga bilen.

Anmälare: ”Ja, kolla vad XX har för bilnummer på sin bil.”
Operatör: ”Ja du jag kan… Vi har problem i systemet så jag kan inte kolla det tyvärr.”
Anmälare: Nej… Va…
Operatör: Ja, det är ett långdraget problem, tyvärr.

Inledningsvis tänker operatören koppla samtalet till en patrull i Sollefteå, så att tipsaren kan förklara sina iakttagelser för dem. Men de är ute på trafikolycka, så samtalet kopplas aldrig vidare.

Anmälare: Ja men alltså jag ska inte prata med nån i Sollefteå?
Operatör: Nä.
Anmälare: Stryk mitt namn för det här är livsfarliga grabbar.
Operatör: Ja just det, ja. Du är anonym (ohörbart) inte vad du heter…

Polisen skickar ut ett allmänt anrop till tjänstgörande patruller med information för deras kännedom. I polisens händelserapport står bara att de som nu är misstänkta är ute och kör bil, att de lämnat centrala Ramsele och åkt norrut. Att personerna åkt från byn uppgav aldrig tipsaren.

Informationen om ett eventuellt vapen eller att anmälaren kände oro och trodde att en mans liv var i fara fanns alltså inte med i polisens anteckningar.

Det skulle dröja exakt åtta timmar tills polisen blev larmade till centrala Ramsele. En av de misstänka för mordförsöket ringde själv polisen och uppgav att han hittat en blodig man utomhus. Mannen hade utsatts för tortyrliknande misshandel. Han blev bland annat knivhuggen ett stort antal gånger, enligt åtalet.

Offret visade sig vara samma man som vår källa uttryckt oro för tidigare på kvällen.

P4 Västernorrland har sökt polisen för kommentarer. Mikael Klein, chef vid LKC, säger att Wallgren bara haft informationen som står skriven i händelserapporten när han gjorde sitt uttalande till SVT.

Hur det kunnat bli så att informationen inte var helt korrekt kan man inte svara på i nuläget. Om det här kommer att bli, eller redan är, ett föremål för intern utredning har vi inte heller kunnat få svar på. För varken Mikael Klein eller polisområdeschefen i Västernorrland, Stefan Liljenberg, vet om det gjorts någon sådan anmälan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".