Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljön på Sundsvalls skolor – en tickande bomb

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 05.37
Huvudskyddsombudet: Det här är bara början
(1:04 min)
Lucksta skola. Foto: Sundsvalls Kommun
Lucksta skola är en av de skolor i Sundsvall som har problem med sin inomhusmiljö. Foto: Sundsvalls Kommun

Underhållet på skolorna i Sundsvall har länge varit eftersatt med ventilations- och fuktproblem som har samlats på hög och flera skolor har så stora problem att de behöver renoveras så snart som möjligt.

Vad är din erfarenhet? Hur är miljön på skolan där ditt barn eller barnbarn går? Kommentera!

Lucksta, Högom, Ankarsvik och nu senast Södermalms skola har så stora problem att de behöver renoveras så snart som möjligt.

I många fall är det problem som har varit kända länge, och där man har försökt att sätta in åtgärder, men inte lyckats fullt ut. Under tiden uppvisar personal problem med oförklarlig hosta, snuva och andningsproblem. 

Daniel Zettergren är Lärarförbundets huvudskyddsombud i Sundsvalls kommun och menar att underhållet är så eftersatt på Sundsvalls skolor att det är under all kritik.

– Det dagliga underhållet som måste skötas har varit enormt eftersatt på de här skolorna. För mig är inte det här någon chock. Nu kommer den sura efterräkningen för att man inte har skött underhållet. Och de här skolorna som har varit uppe på agendan nu - det här är bara början. Vi kommer nog att få se fler skolor och förskolor, tyvärr, säger han.

Nu kommer den sura efterräkningen för att man inte har skött underhållet.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Joao Pinheiro (S) håller med om kritiken. Han är också starkt kritisk till att kommunens fastighetsförvaltare Drakfastigheter tar ut så höga hyror.

Under förra året betalade barn- och utbildningsnämnden i Sundsvall 264 miljoner kronor i hyra för skollokalerna. Joao Pinheiro har tittat på en jämförelse med andra stora kommuner och konstaterar att man betalar 2500 kronor mer per elev i Sundsvall än på andra jämförbara ställen.

I Sundsvall kostar skollokalerna 20 400 kronor per elev mot 17 900 i andra jämförbara kommuner. Och han menar att det rimmar illa med vad man får i utbyte för de pengarna.

Från Drakfastigheters sida håller man med om att underhållet är eftersatt. Man menar dock att man varit underfinansierade under tidigare år och att det tar tid att komma ikapp.

Infrastruktur- och serviceutskottets ordförande Hans Forsberg (C) säger att det handlat om en prioritering där människor och verksamheter gått före lokaler.

16.10 i eftermiddag kommer du att kunna höra mer om hur Drakfastigheter och Hans Forsberg (C) ser på saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".