Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Eftersatt underhåll av skolor i Sundsvall resultat av prioriteringar

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 15.06
Daniel Lundberg, förvaltningsdirektör och Hans Forberg (C) ansvarig politiker
(3:36 min)
Daniel Lundberg och Hans Forsberg,Infrastruktur- och serviceutskottets ordförande och ansvarig politiker för skollokalsfrågan.Foto: Ulf Thonman/SR
1 av 2
Daniel Lundberg Daniel Lundberg är förvaltningsdirektör för Service- och teknikförvaltningen och Hans Forsberg
Höglundaskolan i Sundsvall. Foto: Christer Jonasson/Sveriges Radio
2 av 2
Höglundaskolan i Sundsvall. Foto:Christer Jonasson/Sveriges Radio Foto: Christer Jonasson/Sveriges Radio

Underhållet av Sundsvalls skolor är eftersatt. Resultatet är åtskilliga lokaler med ventilations- och fuktproblem. Vi har satsat på människor och verksamheter, säger Hans Forsberg (C), ansvarig politiker.

Miljön på Sundsvalls skolor är en tickande bomb. Underhållet på skolorna har länge varit eftersatt med ventilations- och fuktproblem som har samlats på hög.

Samtidigt har Sundsvall bland de dyraste skolhyrorna i landet. Man betalar 2500 kronor mer per elev här än i andra jämförbara kommuner.

Varför har det blivit så här?

– Vi inte haft de ekonomiska förutsättningarna att göra något, säger Daniel Lundberg är förvaltningsdirektör för Service- och teknikförvaltningen. Då kan det bli så här.

Innebär det här att vi får vänja oss vid att skolor stängs akut på grund av eftersatt underhåll?

Nej, vi ska inte vänja oss vid det. Vi har ett föråldrat fastighetsbestånd med skolor byggda tidigare än 1960- talet. Och räcker inte underhållet till så blir det så här.

Det politiska ansvaret för situationen ligger hos Hans Forsberg (C), Infrastruktur- och serviceutskottets ordförande och ansvarig politiker för skolfrågor som rör lokaler.

Hur har ni kunnat tillåta att skolfastigheterna blivit så eftersatta?

– Det här har pågått under lång tid. Och från politikens sida har va alltid fått göra avvägningar, vi har en begränsad potrt skattemedel att fördela.  Vi har valt att prioritera människor och verksamheter framför lokaler , säger Hans Forsberg.

Känns det vägvalet korrekt nu med facit i hand?

– Det är alltid lätt att vara efterklok, men jag tror fortfarande att vi skulle gjort det valet. Vi har alltid en begränsad pott pengar, och verksamheten måste alltid gå före.

En underhållsskuld på 825 miljoner kronor. Vem ska betala för det här eftersatta underhållet?

– Det blir ju skattebetalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".