Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Större fokus på vattenkvalitet från Västernorrlands kommuner

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 17.29
Joakim Kruse: Större medvetenhet kring vattenfrågan
(1:56 min)
Havet vid Åstön. Foto: Niklas Axelsson/SR
Havet vid Åstön. Foto: Niklas Axelsson/SR

Arbetet som kommunerna i Västernorrland gör för att få ett renare vatten har blivit allt bättre. Det anser Joakim Kruse, tillförordnad vattenvårdsdirektör på Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt. 

I vattenmyndigheternas åtgärdsprogram, som beslutades år 2009, har kommuner och myndigheter fått ansvar för att genomföra vattenförbättrande åtgärder inom olika områden. Joakim Kruse säger att åtgärdsprogrammet hos kommunerna i Västernorrland har gått framåt, det arbete som kommunerna gör för att få ett renare vatten har helt enkelt blivit bättre. 

– Vi tycker att kommuner i allt större utsträckning tar hänsyn till vattenkvalitetsfrågan, man har fått en större medvetenhet kring betydelsen över att ha en bra vattenkvalitet, säger han och fortsätter:

– Frågan om bra dricksvatten har fått mycket större uppmärksamhet på senare år och det har jobbats mer aktivt med att inrätta vattenskyddsområden och säkerställa att vi har en hållbar vattenförsörjning under lång tid, säger Joakim Kruse. 

Men trots att kommunerna i länet har allt mer fokus på hur man ska arbeta för att få en bättre vattenkvalitet så finns det en del problem med vattnet i Västernorrland. Det handlar bland annat om miljögifter och föroreningar längs kusten som har orsakats av industrierna.

Enligt Joakim Kruse är planen att det ska vara en god kvalitet på länets vatten år 2027. För att nå dit kan det bli aktuellt med saneringar i havet.

– Det kommer att ske förbättringar. Då kommer det också att behöva ställas krav på olika typer av åtgärder, både minskade utsläpp och saneringar, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".