Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Får kämpa för sitt hästföretag

Publicerat onsdag 1 juni 2016 kl 06.01
Sigrid Westerholm: En attityd mot hästar som går igen i det mesta
(3:06 min)
Sigrid Westerholm med häst. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
1 av 3
Sigrid Westerholm med en häst hon utbildar. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Sigrid Westerholm. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
2 av 3
Sigrid Westerholm. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Malin Strinnlund. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
3 av 3
Malin Strinnlund fick också avslag på sin ansökan om att starta näringsverksamhet med hästar. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio

Skatteverket menar att inom hästbranschen är det svårt att dra gränsen för vad som är näringsverksamhet och vad som är hobby. En av de som vill utveckla sitt hästföretag är Sigrid Westerholm, men där sätter Skatteverket stopp.

Hur ser du på svårigheterna att få starta företag inom hästbranschen? Vilka erfarenheter har du? Kommentera!


Hon har redan företag med att förmedla andras hästar, men hon skulle också vilja ha möjlighet att köpa och sälja hästar, eftersom det är där hon kan bli lönsam och så småningom leva på företaget. 

– Jag vet att de har fått direktiv att gå ganska hårt åt hästbranschen, och det gör de. Det är väldigt svårt att komma fram, och det är svårt för de som önskar bedriva avel med hästar, säger Sigrid Westerholm. 

Jag tycker absolut man ska kunna sätta ner foten för sådant som uppenbart bara är att man vill lyfta moms för sin hobby. Men om man stryper allting så ger man ju heller ingen en möjlighet att växa och bli lönsam.

Hästintresset har alltid funnits där, men hon är tydlig med att det inte bara är ett intresse, det är också det hon vill kunna leva på. Och det går före hobbyn. 

– Ridning och hästar är något som väldigt mycket kvinnor i Sverige håller på med, så det är inte en sport, det är inte ett arbete. Det är en bransch som omsätter 46 miljarder om året men det är bara förlorare. Det är lite inställningen man möts utav på väldigt många håll och hos Skatteverket också, säger Sigrid Westerholm. 

Det känns som att i förlängningen är det samma attityd som går igen.

Skatteverket anser att hon har för få hästar om året och att det klassas som en hobby.

– Varför jag inte har så många hästar har att göra med kapital. Jag har inte det uppstartskapitalet att köra igång i en jätteskala på en gång. De vill att det ska vara en väldigt stor skala och stor nivå på det på en gång, säger hon. 

Skatteverket har också utarbetat en speciell skrivelse med direktiv för hur medarbetarna ska kunna hantera hästföretag. Sådana stora skrivelser finns inte inom någon annan bransch, berättar Tina Fors som är rättslig expert på Skatteverket. 

– Här finns det en gränsdragningsproblematik med privata hästar respektive näringsverksamhetshästar, säger hon. 

Häst i Sverige och Västernorrland

Det finns 2611 hästföretag i Västernorrland.

Var tredje hektar åker i länet brukas för häst.

Det finns enligt den senaste räkningen 362 700 hästar i Sverige.

Det finns cirka 11900 hästar i Västernorrland. Det betyder att det går 49 hästar per 1000 invånare.

Det finns fler hästar än mjölkkor i landet, och även i Västernorrland. 

3 av landets 33 travbanor finns i länet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".