Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fläsklägg och rotmosets historia med Edward Blom

Publicerat tisdag 31 maj 2016 kl 10.20
Edward Blom: Vilken härlig kombination!
(4:16 min)
Edward Blom äter på Operakällarens bakficka. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Edward Blom äter på Operakällarens bakficka. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Det är husmanskost på tisdagsmenyn i P4. Vår guide och ciceron är näringslivshistorikern, kulturhistorikern och gastronomen Edward Blom. Idag har vi fläsklägg med rotmos på menyn. 

I Sverige åt vi nästa bara insaltat och rimmat kött, vilket var konserveringsmetoden från medeltiden till nittionhundratalets början och när det gäller fläsklägget så har den metoden levt kvar, berättar Edward Blom.

Fläsk på svenska betydde ursprungligen bara kött överlag. Det är samma ord som engelskans flesh och tyskans fleisch. Men grisköttet dominerade så mycket i stora delar av Sverige, så ofta när man sa fläsk så tänkte man bara på kött. Det är därför vi idag säger fläskkött vilket egentligen är en tautologi (köttkött) 

– Jag äter alltid med senap, gärna en dijon och ett glas porter eller svagdricka till, slår Edward Blom fast.

Rotmosen är det svenskaste av allt inom husmanskosten. 

– Rotmosen är det svenskaste av allt in om husmanskosten. Det är en svensk grönsak som kommer härifrån och som sedan spridit sig runt den kulinariska världen, säger Edward Blom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".