Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Fläsklägg med rotmos

Publicerat tisdag 31 maj 2016 kl 09.01
Anne-li Blomqvist med fläsklägg och rotmos
1 av 2
Anne-li Blomqvist med fläsklägg och rotmos Foto: Per-Erik Karlsson/SR
Kokt rimmad sidfläsk
2 av 2
Kokt rimmad sidfläsk. Perfekt alternativt till den rökta varianten. Foto: Per-Erik Karlsson

När det ska lagas fläsklägg med rotmos räcker gärna Anne-li Blomqvist, entreprenör från Örnsköldsvik, upp handen. Dessutom tipsar hon om ett annorlunda sätt att ta hand om buljongen som blir över.  

Fläsklägg
Skölj det rimmade fläsklägget i kallvatten.
Lägg i panna och täck helt med kallt vatten.
Koka upp utan lock så att skum bildas.
Plocka bort skummet. Det är färdigskummat efter ca 20 min.

Tillsätt kryddor

2-3 lagerblad
1,5 msk salt
7-10 nymalda kryddpepparkorn
10-15 nymalda vitpepparkorn (dubbel mängd mot kryddpeppar)
2-3 sockerbitar för att bredda smaken
½ stor lök (delas och lägg i som bitar)
Vatten för att täcka köttet

Fyll på med vatten så att allt kött täcks.
Lägg på lock, sänk värmen och låt puttra ca 1,5 tim.

När en stekgaffel lätt kan stickas igenom köttet är det klart.

Lyft upp fläsklägget och låt det svalna innan det rensas för hand från benet.

Under tiden lagas rotmosen på buljongen från fläsklägget. Buljongen är ”rotmosets guldkant”.

Rotmos med guldkant       (eng. Mached swedes :-D)

1 kg Kolrot skalad, bitar (100%)
250 g  Skalad morot i bitar (25%)                    
Lägg rotfrukterna i buljong från fläsklägg, koka upp, skruva sedan ned och låt puttra tills rotfrukterna nästan är mjuk. Lägg då i potatisen som går fortare att koka.

500 g Potatis, skalad, bitar (50%)

Låt puttra tills potatisen klar. Totalt cirka 30 minuter.

Häll bort buljongen. Mosa gärna genom att röra om med en rostfri ballongvisp, alternativt potatispress.

Smaksätt med smör, salt, vitpeppar om du tycker det behövs.

Smaklig måltid!

/Anne-Li Blomqvist, entreprenör Örnsköldsvik

Ps. Syltefläsk av rimmat sidfläsk, och grisfötter tillagas på samma vis som fläsklägg. Överbliven buljong är underbar att dricka varm i mugg med ostmacka. Eller att göra sås av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".