Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot Skatteverkets hantering av hästföretag

Publicerat onsdag 1 juni 2016 kl 11.33
Mats Norberg: Rädd att det kommer skapa mer svarta affärer
(3:05 min)
Hästar med och utan hästtäcke. Foto: Ulla Öhman.
1 av 3
Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio
Hästar. Foto: Mari Strålman/Sveriges Radio
2 av 3
Foto: Mari Strålman/Sveriges Radio
Mats Norberg, affärsrådgivare på LRF konsult. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
3 av 3
Mats Norberg, affärsrådgivare på LRF Konsult. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio

Skatteverkets attityd och hårda prövning av hästbranschen är diskriminerande och hämmar utvecklingen av företagande. Det anser Mats Norberg som är affärsrådgivare på LRF Konsult. Han möter ofta människor som har problem när de vill starta ett hästföretag. 

Hur ser du på svårigheterna att få starta företag inom hästbranschen? Vilka erfarenheter har du? Kommentera här!

Skatteverket kallar det för objektiva omständigheter, men Mats Norberg menar att det handlar om att hästnäringen utsätts för en hårdare prövning. 

– Så fort ordet häst står i en sådan här registrering då ska man prövas mycket hårdare än vad andra branscher ska, säger han. 

Han beskriver läget som så att den som vill starta ett hästföretag ofta får motfrågor skickade tillbaka till sig från Skatteverket, och att vissa delar kan vara svåra att få igenom, som avel och tävlingsverksamhet.

– Hästen är ju verktyget i företagande och entreprenörskapet. Och då möts man av en attityd som gör att nej det här kommer inte gå och vi tror inte på dig. Man måste ha hårdare bevisbörda för att göra något på hästsidan än vad man har i andra branscher, säger Mats Norberg. 

Det är nästan diskriminerande mot näringen och hämmande för utvecklingen av ett företagande.


Varför är det så mycket med just hästbranschen? Är det många som fuskar?

– Om man går många år tillbaka, 15-20 år, då var det här gråa och svarta affärer. Men det här är ju hästnäringens utveckling, kanske framför allt travsporten. Det har blivit vita affärer och riktiga jobb, säger Mats Norberg.

Slutsatsen är att man inte tror på företagaren. Jag är rädd att det här kommer skapa bara mer svarta affärer. 

Mats Norberg har jobbat länge inom branschen. Han berättar att han får samtal varje dag över hela landet om de här frågorna.

– Det är jättemycket duktiga tjejer som håller på med det här. Drivkraften att göra det man mest tycker om, det är den grundläggande drivkraften för allt entreprenörskap. Älskar man inte det man gör så kommer man inte lyckas. Ibland kan man fundera om det är lite diskriminerande, eftersom de inte får chansen, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".