Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flyktingar tappar rätten till ersättning och boende

Publicerat tisdag 31 maj 2016 kl 14.57
"Ett alternativt samhälle kan växa fram"
(5:30 min)
Bilden visar silhuetter av två personer som står i dörröppningar.
De som inte får asyl i Sverige måste flytta från sina boenden och får inte längre några pengar från Migrationsverket - däremot biljett tillbaka till det land de flytt från. Foto: Stig-Åke Jönsson och Fredrik Sandberg / TT

I morgon förlorar vuxna asylsökande med utvisningsbeslut rätten till boende och ersättning, enligt en ny lag. Det finns flera farhågor inför att lagen träder i kraft – kommuner och myndigheter ställs inför utmaningar.

Imorgon träder en ny lag i kraft som innebär att alla vuxna asylsökande som fått ett utvisningsbeslut och som vunnit laga kraft, inte längre har rätt till boende eller dagsersättning från Migrationsverket.

Syftet med lagändringen är att få fler att lämna Sverige frivilligt och lämna plats åt nya asylsökanden på boendena.

Totalt berörs 4 500 flyktingar i Sverige från och med i morgon.

I Gideå och Trehörningsjö bor asylsökande som påverkas, säger Elisabeth Eriksson, diakon i Svenska kyrkan.

Hon säger att flera bott här under lång tid i väntan på asylprövningen och har redan blivit integrerade i lokalsamhället.

Det är klart att man byggt upp vänskapsrelationer och nu måste de lämna det. Hur känns det?

Myndigheter och kommuner räknar med att många stannar kvar i Sverige och går under jorden. Lena Finne Jansson, integrationssamordare på Örnsköldsviks kommun, säger att vi kan komma att se en ny grupp hemlösa här.

– Hur många det handlar om återstår att se men vi har en beredskap, säger hon.

Det finns en osäkerhet hur man ska hantera en situation med fler papperslösa i kommunen.

– Det kan också handla om individer som nyss fyllt arton år och som inte vet hur man ska hantera sitt eget liv. Det här kan också leda till en utsatthet som gör att det finns många osäkerheter ur ett kommunalt perspektiv, säger Finne Jansson.

Det här ställer i så fall inte bara kommunerna inför nya utmaningar. Även civilsamhället, som Svenska kyrkan, säger diakonen Elisabeth Eriksson.

– Hur ska vi ställa oss när människor varken har mat för dagen eller bostad. Vi har inte resurserna, säger hon.

Polisen har fått uppdraget att verkställa fler avvisningar. Men lagändringen kan försvåra arbetet, säger Jonas Gulin, gruppchef vid gränspolisen i Västernorrland.

– Vi kan få svårare att veta var de personerna är, säger Gulin.

Jonas Gulin ser också en risk att ett alternativt samhälle börjar växa fram.

– Jag tänker att man kan utnyttjas av personer som upplåter bostad för betalning, eller att arbetsgivare som låter dem jobba för sämre lön, säger han.

– Det blir en viktig uppgift för oss att se till att de inte blir utnyttjade utöver att det är människor som vi har i uppdrag att verkställa ut ur landet, säger Gulin.

Nya lagen för asylsökande

  • Personer över 18 år och som fått avslag på sin asylansökan, men som inte kan skickas tillbaka till sitt hemland, tappar rätten till bistånd från Migrationsverket. 4 500 berörs i Sverige.
  • Preliminära siffror från Migrationsverket som vi tagit del av visar att 164 personer i Västernorrland är i den här sitsen just nu.
  • Från och med 1 juni kan beslut tas om att deras boende/dagsersättning försvinner. I varje enskilt ärende måste en prövning göras.

Källa: Migrationsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".