Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt höga nivåer av granbarkborre

Publicerat tisdag 7 juni 2016 kl 11.05
"Björken har en doft som barkborren inte tycker om"
(3:48 min)
Granbarkborrar i en plastbytta
Granbarkborrar från fälla i Sörböle. Foto: Agneta Jacobsson/Sveriges Radio

Just nu utför Skogsstyrelsen mätningar av nivåerna av granbarkborre i skogarna. Och det är många granbarkborrar som hamnar i fällorna. 

Granbarkborren har fortsatt ett starkt fäste i Västernorrland. Det konstaterar Skogsstyrelsen efter att ha vittjat de lockfällor man har satt ut på tre olika platser i länet. 

I Sörböle i Matfors skogar knallar Niklas Åberg, skogsvårdsinspektör på Skogsstyrelsen över hygget på väg till en av fällstationerna.

– Vi har svärmningsövervakning för att se när granbarkborren flyger och hur många det ser ut att kunna finnas, säger han.

Efter att ha tömt en station kan Niklas Åberg konstatera att en fälla innehöll ungefär 5 000 granbarkborrar, vilket är ganska mycket, och vilket också betyder att granbarkborren har svärmat.

Det är då hannen borrar sig in genom barken, gnager ur en parningskammare och lockar till sig honor. Honan lägger en modergång av ägg och larverna börjar gnaga tvärs över fiberriktningen - vilket gör att granen blir ringbarkad på undersidan av barken. På så sätt blir näringstransporten till rötterna bruten och rötterna svälter ihjäl.

– Det tar några månader så framåt hösten så kommer man att se att granen kommer att dö då kronan blir brun, säger Niklas Åberg.

Anledningen till att man behöver hålla koll på nivåerna av granbarkborre är att den gör stor skada på granskogen. För att få perspektiv på hur stora skadorna är jämför Niklas Åberg med skogsbranden i Västmanland.

– I Västmanland dödades 340 000 kubikmeter skog och 1,5 miljon kubikmeter skadades. I sommar så är uppskattningen att 500 000 kubikmeter skog kommer att dödas av granbarkborren. 750 000 kubikmeter nästa år. Det är enorma värden som blir förstörda av barkborren.

Uppskattningen är att 500 000 kubikmeter skog kommer dödas av granbarkborren i sommar.

För att stävja tillväxten av granbarkborre ska man när huvudsvärmningen har varit avverka angripna träd och få ut dem ur skogen. Man ska också plocka bort vindfällen, ta bort skadad och dåligt växande skog så man får en frisk välväxande skog. Och i nästa generation, tipsar Niklas Åberg om att man kan plantera in till exempel en björkinblandning i granskogen.

– Björken har en doft som barkborren inte tycker om så om man har en tio procent björk i granskogen så minskar risken. Risken finns kvar men den blir mindre, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".