Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Samverkan mot alkohol - för bättre minnen från skolavslutningen

Publicerat onsdag 8 juni 2016 kl 14.15
"Det är en styrka att jobba tillsammans"
(3:00 min)
Samverkansgrupp med aktörer från kommun, räddningstjänst, polis och kyrka.
Gruppen arbetar för att skapa en minnesvärd skolavslutning för alla ungdomar. Foto: Agneta Jacobsson/Sveriges Radio

Skolavslutningen närmar sig och för många unga innebär det alkoholdebut.
Genom en samverkansgrupp arbetar kommun, polis, räddningstjänst, föräldrar på stan och Svenska kyrkan i Sundsvall sedan många år för att stävja detta och skapa en minnesvärd skolavslutning.

Det var vid en period för många år sedan, när det var stökigt och bökigt på stan med många fulla ungdomar som Kultur- och fritidsförvaltningen, Socialförvaltningen, Polisen, Räddningstjänsten, Svenska kyrkan och Föräldrar på stan bestämde sig för att gå ihop och arbeta mot alkoholanvändningen bland ungdomar.

Det berättar Anders Hagman, vid Kultur- och fritidsförvaltningen i Sundsvall.

– Det handlar om att vi ska få en trygg och bra avslutning för alla ungdomar, säger Tommie Nilsson, som arbetar vid Polisen.

Man bildade samverkansgruppen som inledningsvis arbetade väldigt tätt och intensivt ihop. Man drog bland annat igång stora arrangemang på stan för att ge ungdomarna ett alkoholfritt alternativ på skolavslutningen.

Men för några år sedan upplevde man att läget på stan hade blivit lugnare - med mindre alkohol och bråk - och intresset för arrangemangen var svalt. Man beslutade därför att lägga ner det stora arrangemanget. Istället togs aktiviteterna på skolavslutningen över av fritidsgårdarna.

Men samarbetet mellan aktörerna har fortsatt och går nu mer ut på att samordna resurser - hålla kontakt - och stå stand by om läget förändras och man behöver sätta in mer insatser.

– Även om det är lugnare nu så är det en styrka att jobba tillsammans, säger Anders Hagman.

– Vi bibehåller greppet. Vi vill att det ska vara lugna skolavslutningar även i fortsättningen, säger Tommie Nilsson.

På fredag kväll hålls ett inledande informationsmöte med alla inblandade aktörer och föräldrar som väljer att finnas ute på kvällen. Och vid slutet av kvällen/natten så samlas man igen för att se hur allt har gått. Däremellan finns man ute bland ungdomarna och syns.

En viktig del i det hela är nämligen att vara synlig bland ungdomarna - för att därigenom ha en lugnande och förebyggande effekt.

– Ungdomar uppskattar när vi är ute. De vill gärna bli sedda, att någon bryr sig om dem. Det finns den poängen också, säger Erika Engstrand vid Socialtjänsten i Sundsvall.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".