Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny EU-deklaration vill få alla regioner att växa

Publicerat lördag 11 juni 2016 kl 09.00
Glenn Nordlund: Ett sätt att ta ställning
(1:23 min)
En gård ute på landsbygden. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
1 av 2
En gård ute på landsbygden. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
Glenn Nordlund (S) är också kommunalråd i Örnsköldsvik. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio
2 av 2
Glenn Nordlund (S) är också kommunalråd i Örnsköldsvik. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio

Alla regioner ska ha rätt att ta del av EU-stöd och växa samt utvecklas, även efter 2020. Det menar den nya deklarationen som representanter för Jämtland-Härjedalen och Västernorrlands Brysselkontor har skrivit under. 

Det handlar om att de olika regionerna ska samarbeta, för att kunna lära av varandra. Det handlar också och att det ska finnas en aktiv regionalpolitik inom EU efter 2020. 

– Ett sätt att ta ställning. Det är så att deklarationen är tänkt att vi som ändå företräder regionen vill markera vikten av, och det värde som vi ser för att ha stöd för utvecklingsarbete även i framtiden, säger Glenn Nordlund som sitter med i Region Jämtland Härjedalen och Västernorrlands gemensamma Brysselkontor Mid Sweden European office. 

Man kan säga att det är någon typ av opinionsyttring för att påverka den framtida Europapolitiken.

Deklarationen handlar om hur sammanhållningspolitiken för regionerna ska se ut efter 2020, det är då som den nya programperioden tar vid. 

Det är genom samarbete med andra regionkontor som deklarationen har kommit till. Dels handlar den om att alla regioner ska få vara med och få stöd från EU, dels om att regionalpolitiken ska fortsätta växa även efter 2020. De olika regionerna ska samarbeta för att hålla ihop Europa med en gemensam Europapolitik. 

– Det är de regioner som har sämst förutsättningar när det gäller utveckling som ska ha mest stöd. Men det är ju liksom strategiskt viktigt att alla regioner kommer på tal och har möjlighet att få pengar från exempelvis strukturfonden för att hålla ihop Europa, säger Glenn Nordlund.  

Varför är det viktigt?

– Det är klart att det är viktigt när vi i Europa ser regionerna som viktiga. Att klara av att jobba med tillväxt, att jobba med investeringar som gör att jobben kommer. Att vi kan bo och leva även på de ställen som vi har, på landsbygd och i glesa områden. Inte minst för oss här uppe i Norrland och i Västernorrland, säger Glenn Nordlund. 

Sammanhållningspolitik

EU:s politik för regional utveckling, sammanhållningspolitiken, ska bidra till ekonomisk och social sammanhållning inom EU och minska regionala skillnader och ojämlikheter mellan EU:s medborgare.

I sammanhållningspolitiken ingår en stor del av EU:s investeringspolitik. Tillväxtpotential och mervärde för EU ligger till grund för sammanhållningspolitikens budget.

Värdet för programperioden 2014-2020 är 351,8 miljarder euro, nästan en tredjedel av EU:s budget. Ett av programperiodens fokus var mycket glesbefolkade områden i norra Europa. Cirka 2,1 miljarder euro har tilldelats Sverige.

Nästa programperiod pågår mellan 2020-2026.

Källa: Regeringen.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".