Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Än en gång satsas det för att Navet ska bli tryggt

Publicerat tisdag 11 oktober 2016 kl 15.02
Polisen: Vi tycker också det varit frustrerande
(4:44 min)
Robert Svedberg, Niclas Flodin, Bodil Hansson, Malin Larsson
Poliserna Robert Svedberg och Niclas Flodin samt politikerna Bodil Hansson och Malin Larsson som jobbar för att Navet ska bli tryggt. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio

Socialtjänsten, polisen och kameror ska göra jobbet så Navet, Sundsvalls stora busstation, äntligen ska bli tryggt. Den här gången blir det en långsiktig lösning men inget trygghetscentrum.

Vi har hört det förut. Att myndigheterna ska ta krafttag mot droghandel, missbruk och bråk på Navet i centrala Sundsvall. Att det måste ske något snart är efterlängtat, den här hösten upplevs otryggheten åter ha blivit större.

Annika kör buss och hon har valt att jobba tidiga morgnar istället för kvällar.

– Knarkaffärer, slagsmål, ovänskap, fulla människor, narkotikapåverkade som inte vet vad som är upp och ner. Därför väljer jag bort kvällarna, säger hon.

Bodil Hansson (S), kommunstyrelsen i Sundsvall har de senaste veckorna med andra politiker irriterat sig på polisen som man tycker ägnat mer tid åt omorganisering än att vara synlig där befolkningen behöver polisen. Oppositionsrådet Jörgen Berglund (M), har till och med luftat idén att en helt ny kommunal polis måste till. Men så blir det inte. Istället kraftsamlar främst socialtjänsten och polisområde Medelpad än en gång.

– Vi ska ha en socionom och en fältassistent på plats i höst som ska rekryteras. Polisen ska öka sin närvaro och vi ska ansöka hos länsstyrelsen för kameraövervakning, säger Bodil Hansson (S) som än inte vet hur många kameror som kan komma upp.

Den ursprungliga planen var att polisen och kommunen skulle upprätta någon form av trygghetscentrum. Så blir nu inte. Men med två extra personer från kommunens sida och en annan prioritering av polisen så tror Bodil Hansson att det ändå ska bli bra.

Tillförordnade polisområdeschefen Robert Svedberg säger att polisen nu ska vara ännu mer närvarande.

– Vi jobbar för att få hit områdespoliser som det pratats mycket om, men det har gått lite för långsamt för oss. Vi känner oss också lite frustrerade, säger han självkritiskt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".