Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Elvy Söderström svarar på kritiken från Söderberg

Publicerat onsdag 19 oktober 2016 kl 13.14
Elvy Söderström: Jag är en av alla i landstingsfullmäktige
(3:25 min)
Elvy Söderström (S) i talarstolen under fullmäktige.
Elvy Söderström (S) i talarstolen under fullmäktige. Foto: Ur landstingets webbsändning.

Elvy Söderström, tidigare kommunalråd i Örnsköldsvik och numera landstingspolitiker, svarar på den kritik som förra landstingsrådet och Socialdemokraten Ewa Söderberg, riktar mot henne och hennes roll i landstinget.

Det finns en ganska osynlig trojka som styr Socialdemokraterna och som ligger bakom alla beslut som nu tas i landstinget, menar Ewa Söderberg. En av dem som pekas ut som styrande är Elvy Söderström, men hon tillbakavisar kritiken.

– Situationen som Ewa beskriver, att jag skulle vara någon alldeles särskild person, stämmer inte. Vi jobbar tillsammans, säger hon.

Är det inte som Ewa Söderberg säger – att du styr och ligger bakom besluten som tas i landstinget?

– Nej, jag är en av alla i landstingsfullmäktige. Vi ska hjälpas åt för att trygga ekonomin och en god och säker vård, säger hon.

Brev för att rädda verksamhet i Örnsköldsvik

Ewa Söderberg kritiserar Elvy Söderström för att hon bara hördes i debatten när det gällde frågor som rörde nedläggningar av verksamheter i Örnsköldsvik. I samband med diskussionerna om att lägga ner BB och kvinnokliniken i Örnsköldsvik för ungefär ett år sedan skrev Elvy Söderström i ett internt brev: "jag kan inte ställa mig bakom att ta bort vårt "hjärta", nämligen att lägga ner barn och kvinnoverksamheten". Men att lägga ner BB i Sollefteå ser hon som något som krävs för att få ordning på ekonomin.

Det måste vara bättre att ha två BB istället för ett BB.

– Jag har alltid varit med och försökt påverka. Vi har stött och blött denna fråga. Vi kom fram till att vi måste göra strukturförändringar. Alla vi berörs av det som sker. Men det måste vara bättre att ha två BB istället för ett BB, säger hon idag.

I brevet skrev hon också om de avstånd som uppstår till BB vid nedläggningen. Elvy Söderström skrev då ”Många får över 20 mil till barnkliniken och till BB. Som jämförelse kan jag nämna att det är 19 mil från Sundsvall till Östersund och 21 mil till Gävle.”

När P4 Västernorrland ställer frågor Elvy Söderström om de långa avstånden, som nu istället kommer att drabba Sollefteåborna, menar hon att problemen egentligen inte handlar om avstånden utan om att Umeå är ett annat landsting.

– Det här handlar om strukturförändringar för att komma till rätta med vår ekonomi. Om våra medborgare skulle åka till Umeå istället skulle det bli kostnader för vårt landsting i Västernorrland.

Splittringen i partiet

Elvy Söderström skrev också i samma brev: "Om det blir verklighet kommer det att splittra länet och framförallt partiet. Vi kan också vara säkra på att vi förlorar nästa val. Att höja skatten och sen dra ner på barn håller inte!"

Brevet skickades för ett år sedan. Idag kommenterar hon splittringen så här:

– Det visar sig att det är svåra beslut och det är lätt att det blir en splittring, säger hon.

Idag blev det också offentligt att Elvy Söderström kommer att gå in som ordförande för landstingsfullmäktige. Hon efterträder Hans Stenberg, som avled tidigare i höst. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".