Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

El ska motverka rost på Sundsvallsbron

Publicerat söndag 30 oktober 2016 kl 08.00
Trafikverket: Ska vara klart 2018
(2:02 min)
Närbild på bakterien som gör att bron redan börjat rosta tagen av dykare. Foto: Trafikverket
Närbild på bakterien som gör att bron redan börjat rosta tagen av dykare. Foto: Trafikverket

Brostöden under vattnet på Sundsvallsbron har angripits av grov rost. Trafikverket har nu sett att el är mest effektivt att motverka korrosionen.

Kort efter invigningen av bron år 2015 upptäcktes att brostöden under vattnet angripits av grov rost.

Bakterier i vattnet

Det är bakterien Gallionella som finns i vattnet i Sundsvallsfjärden som påskyndat rostangreppen på brostöden.

– Vi hade ingen aning att det här bakterien fanns i Sundsvallsfjärden och den påskyndar korrision med mer än dubbel hastighet, säger Anders Westlund projektledare på Trafikverket.

El mest effektivt mot rost

Trafikverket har provat olika metoder att dämpa korrisionen men nu kommit fram till att elektricitet är det mest effektiva att dämpa rostangreppen under vattnet.

– Vi har testat att måla och gjuta betong runt stålet men även täcka med en huv för att göra syrefritt runt brostödet. Helt klart är att elektriciteten gett bäst resultat, säger Anders Westlund.

Osäkert med rosten på insidan

Trafikverket har sett att rosten minskar avsevärt på utsidan av brostöden med elektricitet. På insidan däremot har det varit svårare att se resultat.

– Det rostar lite mer än vad vi förväntat på insidan av stålstödet. Men i övrigt är vi helt säkra på att det här kommer att vara en bra metod, Anders Westlund på Trafikverket.

Påverkar inte djurlivet i vattnet

Elektriciteten som ska kopplas på brostöden under vattnet är inte farligt för vare sig människor eller djurliv, säger Anders Westlund.

– Det är låga spänningar vi pratar om och de tester som gjorts visar att det inte ska störa djurlivet runt brostöden, säger Anders Westlund.

Ska vara klart 2018

Nu ska utrustningen testas på ett av brostöden under ett års tid. Under den tiden ska systemet trimmas in och göras så energieffektivt som möjligt. Om testerna slår väl ut kommer elektricitet sedan att kopplas på stålet till alla åtta stöd på Sundsvallsbron.

– Vi siktar på att allt kommer att vara klart hösten 2018 och totalt kommer det att kosta omkring 25 miljoner kronor, säger Anders Westlund projektledare på Trafikverket i Härnösand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".