Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu stängs Sidensjögården

Publicerat fredag 4 november 2016 kl 11.43
"Det är blandade känslor"
(3:42 min)
En tom, övergiven korridor på Sidensjögården. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio
Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio

På måndag stängs korttidsboendet Sidensjögården i Sidensjö. Runt tjugo anställda lämnar boendet för andra jobb och brukarna placeras ut på andra vård- och omsorgsboenden i Örnsköldsviks kommun.

De gamla och slitna lokalerna lämpar sig inte längre för äldrevård enligt Örnsköldsviks kommun och nedläggningsbeslutet kom före sommaren i år. Nu är dagen snart kommen när dörrarna låses för gott.

– Det är klart att det är mycket känslor igång, säger undersköterskan Christina Högman. Själv ska jag gå till ett nytt jobb som städare i Bjästa och det ser jag fram emot.

Drygt tjugo anställda berörs av stängningen. De har erbjudits nya jobb och den här omställningen har gått bättre än förväntat, säger Anna Reynberg-Sjölund, avdelningschef för särskilda boenden i Örnsköldsviks kommun.

– Ja, det måste jag säga. Processen har gått snabbare än jag trodde från början.

– Det som hänt är att samtliga erbjudits lediga tillsvidaretjänster i kommunen, säger Reynberg-Sjölund. Nära nog alla har fått sina förstahandsval beviljade. Ingen har behövt gå ned i tjänstegrad.

Brukarna på korttidsboendet har placerats om till andra enheter i kommunen.

Vad händer då i framtiden med den stora fastigheten i Sidensjö? I dagsläget har tio företagare i Sidensjö gått samman och undersöker möjligheten att bygga om lokalerna till i första hand ett trygghetsboende.

– Kommunen hjälper oss nu med att räkna fram vad kostnaderna skulle bli ett bygga 8-10 lägenheter, säger Mats Kjellsson, talesperson för företagarna.

Varför just trygghetsboende?

– Därför att vi under den här debatten hört att det efterfrågas just sådana lägenheter. Men jag kan också tänka mig att det kan bli vanliga lägenheter, företagsutrymmen eller liknande.

När kommer det ett besked från företagsgruppen om hur det blir?

– Minst ett halvår, kanske ett år, säger Mats Kjellsson.

Varför detta engagemang från företagarna?

– Vi vill inte att Sidensjögården ska stå tom och bli ett spökhus i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".