Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lokal bonde ger mjölkjätte en match

Publicerat lördag 5 november 2016 kl 08.00
"Lokal mjölkproduktion ligger i tiden"
(3:11 min)
mjölkkor
1 av 2
Mjölkkorna i Solberg. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio
Christian Borthney
2 av 2
Christian Borthney i nya mejeriet. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio

Lantbrukaren Christian Borthney i Solberg söder om Sundsvall kan sedan några dagar även kalla sig mejerist.

Mjölkbönderna har minskat i antal i takt med att mjölkpriset slagit i botten. Många har tagit ner skylten för gott. Andra försöker gira sig ur krisen, bredda verksamheten och hitta nya nischer.

– Vi bestämde oss för att satsa och byggde ett mejeri, säger Christian Borthney som med familjen har 80 svartvita mjölkkor i ladugården.

Familjen har kommit överens med mjölkjätten Arla som har mjölkproducenterna i Medelpad, att upp till hälften av mjölken kan man få hantera lokalt.

– Det här är ju helt nytt så vi startar försiktigt med att pastörisera en tredjedel, säger Christian Borthney.

Mjölken tappas sedan på PET-flaskor som är förberedda för att komma in i pantsystemet och sedan gör Christian Borthney så som generationer gjort före honom.

– Jag kör ut mjölken till hittills två livsmedelsbutiker bara några kilometer från gården. Snart även till några handlare i Birsta.

Det är mycket nytt att lära för en mogen lantbrukare som fått sätta sig på skolbänken.

– Framför allt är det att hålla allt i mejeriet skinande rent, säger han och ger P4 stränga order att ha uppsikt när vi kikar in så inte någon av gårdens katter passar på att tassa in.

Njurundagården är inte den enda som tänker nytt. Det byggs flera mejerier i länet. Men de flesta vill ta förädlingen ett steg ytterligare och är inne på att tillverka ost av mjölk från endera ko, får eller get.

Några exempel är Ysta Till snart i Kovland, ny är Lövberg i Ljustorp, det finns Strömmens i Ånge och det finns ytterligare en komjölkproducent i Ånge som funderar på mejeri. Sedan tidigare görs ost i Gideå Örnsköldsvik, Forsed Sollefteå, Häggby Härnösand, Meåfors Ramsele och säkert någon till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".