Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunalrådet raderade kritiska mejl om Safaee

Publicerat måndag 21 november 2016 kl 09.49
Lassen: Vi hade kommit överens om att radera mailen
(4:20 min)
Elisabet Lassen (S) är kommunalråd Sollefteå.
Elisabet Lassen (S) är kommunalråd Sollefteå. Foto: Ingrid Engstedt Edfast

P4 Västernorrland avslöjar att Sollefteås kommunalråd Elisabet Lassen (S) raderade mejl i sin offentliga e-post förra hösten. Kritik om att  kommunikationsstrategen Majed Safaees försök att smutskasta dåvarande landstingsrådet Elisabet Strömqvist har dolts för media och allmänheten.

Hur reagerar du på uppgifterna om kampanjplanerna och Lassens beslut att radera mejl om saken? Kommentera här!

I morse rapporterade vi att Sollefteås kommunikationsstrateg Majed Safaee på arbetstid förberedde en negativ kampanjbild riktad mot Elisabet Strömqvist (S) när hon var landstingsråd i fjol. Han bad oppositionsrådet Per Wahlberg om hjälp att sprida bilden på internet, men fick istället rejäl kritik till svar.

Per Wahlberg vände sig till det socialdemokratiska kommunalrådet i Sollefteå, Elisabet Lassen, med uppgifter om Safaees agerande. Först tog han telefonkontakt och skickade sedan mejl till henne.

”Här kommer printscreen av bilderna. Som jag sade så tycker jag det är viktigt att vi har en saklig debatt där vi skiljer på sak och person. Jag kommer aldrig att ställa upp på den här typen av smutskastningskampanjer. Den här typen av aktioner skadar förtroendet för politiken och det slår lika hårt mot oss alla.”
- Per Wahlberg i ett mail till Elisabet Lassen den 17 september 2015.

P4 Västernorrland har tidigare begärt ut mejlkorrespondens mellan politikerna hos Sollefteå kommun. Mejl till kommunen sparas på server och Sollefteå kommun har ändå kunnat lämna ut Wahlbergs mejl till Lassen, trots att hon medger att mejl raderats. Kommunalrådets svar där hon håller med om kritiken, har dock inte lämnats ut.

När vi istället vänder oss till landstinget, så får vi direkt ta del av det.

Elisabet Lassen svarade Per Wahlberg samma dag.

”Hej igen. Jag håller med och tycker det var bra att jag fick se det. Nu deletar jag hela vår mailkonversation. Hälsn. Elisabet.”.

– Vi kom överens om att jag skulle ta bort mejlet. Om han vill förmedla en bild till mig för min kännedom så måste han kunna känna sig trygg med det, säger Lassen.

Hur rimmar det med offentlighetsprincipen?

– Ja, men det var ju inte min bild som jag producerat, säger hon.

Han ville att du skulle ta del av mejlet som Sollefteås kommunalråd.

– Ja, och det gjorde jag också.

Tycker du inte att du försvårar en granskning?

– Nej… Det tycker jag inte.

Rent principiellt – står en överenskommelse mellan politiker över offentlighetsprincipen?

– Per Wahlberg tyckte att jag skulle veta vad Majed gjorde och det var därför han skickade detta till mig.. Det har absolut ingenting… Egentligen tar jag emot det som partiföreträdare och inte som kommunalråd, säger Lassen.

E-posten går till Lassens kommunmejl från Per Wahlbergs landstingsmejl.

– Om du tycker det är något märkvärdigt i svaret till honom så kan du göra något av det. Vi kom överens om att jag skulle se bilden och sen skulle jag radera den.

– Mejlet handlar inte om kommunens göranden eller låtandet, säger Lassen.

Men Per Wahlberg kontaktar väl dig för att Majed Safaee är anställd av kommunen och du är Safaees högsta chef?

– Jag kanske är vän med Per Wahlberg som ville att jag skulle veta om detta. Bilden är ju riktad mot det parti som jag företräder, säger Lassen.

Vad svarar Wahlberg om jag skulle fråga honom om det?

– Det vet jag inte, säger hon.

Fakta om granskningen

Raderade Elisabet Lassen mejlen eller inte?

Elisabet Lassen (S) medger att mejl har raderats. Vi har inte fått ut Lassens mejl till Wahlberg från Sollefteå kommun. Hennes svar att hon håller med om kritiken har inte lämnats ut. Hos Landstinget får vi direkt ta del av mejl. I sitt mejl svarar Elisabet Lassen ”Nu deletar jag hela vår mejlkonversation”. – Vi hade en överenskommelse, säger Lassen själv.

Skickades den kampanjbild som Majed Safaee ville ha hjälp med att sprida på arbetstid?

Mejlet skickades kl. 16.10, vilket personalavdelningen bekräftat är under arbetstid. Vi har en inspelning där det framgår att arbetstiden för tjänstemän på Sollefteå kommun är fram till kl. 16.30. Vi sökte Safaee för att bland annat ställa frågor om det, men han valde då att inte ge några kommentarer på band före vår publicering.

Var kom tipset ifrån?

Vi röjer aldrig våra källor, men den här uppgiften om Safaees kontakt med Wahlberg fanns med i polisen förundersökning i somras. Han var då misstänkt för grovt förtal. Något han också senare dömdes för. 

Varför är bilden intressant?

Vi berättar om att en hög tjänsteman, Majed Safaee, ville sprida den här bilden i sociala medier. Det intressanta är vad bilden används till och i vilka syften. Bilden har även kritiserats av politiker.

Varför gör vi den här granskningen?

"Vi är övertygade om att det är viktigt att vi sätter strålkastarljuset på dessa försök att påverka makthavare på andra sätt än genom fakta, argumentation och diskussion." Ansvarig utgivare Susanne Helsing förklarar varför vi gör den här granskningen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".