Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Nyttigt julgodis med bönor

Publicerat onsdag 30 november kl 10.20
Brownie och saffranskaka med svarta och vita bönor på ett silverfat. Foto: Per-Erik Karlsson/Sveriges Radio
1 av 2
Brownie och saffranskaka med svarta och vita bönor. Foto: Per-Erik Karlsson/Sveriges Radio
Helen Sahlstrand. Foto: Niklas Axelsson/Sveriges Radio
2 av 2
Helen Sahlstrand. Foto: Niklas Axelsson/Sveriges Radio

Dietisten och kokboksförfattaren Helén Sahlstrand från Sollefteå bjuder på inspiration och några nyttiga recept på julgott. Brownies och saffranskaka på svarta och vita bönor.

Brownies på svarta bönor
(ca 16 bitar)

Ingredienser:
2 tetror avrunna svarta bönor (ca 460 g)
½ dl rapsolja
1 msk vatten
2 ägg
1,25 dl socker
50 g mörk choklad (70 % kakao)
1 dl majsmjöl (alt. vetemjöl)
½ - ¾ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 krm salt
Ev. pumpakärnor eller hackade nötter som toppning

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Häll av vätskan från bönorna och skölj noga. Mixa svarta bönor till en slät massa i en matberedare. Tillsätt olja och vatten efter ett tag så blir det lättare att mixa. Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt de mixade bönorna i äggblandningen. Grovhacka chokladen. Blanda alla torra ingredienser och chokladen, vänd sedan ner dem i ägg-bönblandningen. Häll i ugnsform med bakplåtspapper i. Toppa eventuellt med pumpakärnor eller hackade nötter. 

Grädda i ugnen ca 20-25 min. Kakan är klar när smeten precis ”stannat” i ugnen.

Ta ut kakan från ugnen och låt den svalna. Skär sedan i portionsbitar. Servera gärna med t.ex. hallon och yoghurt eller kvarg.

Testa gärna att baka med smaksatt choklad som choklad med mint- eller apelsinsmak. 

Saffranskaka på vita bönor
(ca 16 bitar)

Ingredienser:

2 tetror avrunna, stora vita bönor (ca 460 g)
½ dl rapsolja
1 msk vatten
1 pkt (0,5g) saffran
2 ägg
1 dl socker
50 g mörk choklad (70 % kakao)
75 g sötmandel
1 dl majsmjöl (alt. vetemjöl)
1 tsk bakpulver
2 krm salt
Ev. hackad eller flagad sötmandel som toppning

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Häll av vätskan från bönorna och skölj noga. Mixa svarta bönor till en slät massa i en matberedare. Tillsätt olja och vatten efter ett tag så blir det lättare att mixa.

Mortla saffran en kort stund tillsamman med lite av sockret. Vispa ägg, strösocker och ”saffranssockret” fluffigt. Tillsätt de mixade bönorna i äggblandningen. Grovhacka chokladen och den skållade mandeln. Skållad mandel kan du göra själv genom att koka sötmandel någon minut och sedan trycka av skalet på dem. Blanda alla torra ingredienser med chokladen och den skållade mandeln. Vänd sedan ner dem i ägg-bönblandningen. Häll i ugnsform med bakplåtspapper i. Toppa eventuellt med hackad eller flagad sötmandel.

Grädda i ugnen ca 20-25 min. Kakan är klar när smeten precis ”stannat” i ugnen.

Ta ut kakan från ugnen och låt den svalna. Skär sedan i portionsbitar. Den är god som den är, men du kan även servera den tillsammans med clementin eller apelsin i bitar samt en klick turkisk yoghurt eller kvarg smaksatt med vaniljpulver. 

Raw pepparkaks-godbitar

150 g sötmandel
100 g finriven morot
200 g dadlar utan kärnor
2 tsk rapsolja
ca 2 tsk kanel
ca 1 tsk mald ingefära
ca 1 tsk mald nejlika
Ev. ett par droppar vatten

Garnering
50 g mörk choklad (70 % kakao)

Gör så här:
Mixa eller mal sötmandeln fint. Lägg alla ingredienser utom chokladen i en matberedare och mixa till en slät smet. Rulla till längder som är ca 2 cm i diameter.

Smält chokladen över vattenbad och pensla längderna på ena sidan. Ställ kallt så att chokladen stelnar, pensla andra sidan och ställ kallt igen. Skär sedan rullarna i 2-3 cm stora bitar.

Poängliga Hockeyallsvenskan 30 november

1. Victor Ejdsell, BIK 24 poäng

2. Alexandre Lavoie, BIK 24 poäng

3. Carl Persson, BIK 24 poäng

4. Elias Pettersson, TIK 23 poäng

Källa: hockeyallsvenskan.se kl.12.00.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.