Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Görans bil försvann - får inte ut något på försäkringen

Uppdaterat tisdag 6 december 2016 kl 10.26
Publicerat tisdag 6 december 2016 kl 05.52
Göran Runsvik: Jag blir utpekad som tjuv
(1:07 min)
Göran Runsvik
1 av 2
Göran Runsviks bil blev stulen i oktober. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio
Göran Runsviks bil.
2 av 2
Göran Runsviks bil försvann i mitten av oktober. Hittades på en skogsbilväg ett par mil från hemmet. Foto: Privat

I mitten av oktober försvann Göran Runsviks bil från gården i Matfors. Men försäkringsbolaget menar att bilen inte kan ha blivit stulen och ersätter inte skadorna.

Vilka erfarenheter har du från försäkringsbolag? Berätta i kommenteringen!

Tre dagar efter att bilen försvunnit hittades den med sönderkörda däck och sönderkörd drivknut, ett par mil bort. Efter att bilen hade återfunnits anmälde Göran Runsvik det till försäkringsbolaget, som tog in bilen till verkstad för genomgång.

Han insinuerade att vi hade stulit bilen själv.

Efter den genomgången berättade en representant från försäkringsbolaget att man inte trodde på Göran Runsviks förklaring till vad som hade hänt.

– Han menade att det såg mystiskt ut att vi hade båda nycklarna hemma. Han insinuerade att vi hade stulit bilen själva och försökt göra något försäkringsbedrägeri, säger Göran Runsvik.

Ska inte gå att stjäla

Bilen, som är 16-17 år gammal, har en så kallad "immobilizer", som är en elektronisk startspärr, som ska göra det svårt att starta bilen om man inte har nycklar. Bilens båda nycklarna hängde kvar hemma i huset när bilen försvann. Dessutom var dörren, ratt- och tändingslås intakt. Därför menar försäkringsbolaget att bilen inte kan ha blivit stulen.

– Det kändes som jag blev utpekad som tjuv för en bil som är värd 10-15 000 kronor.

Men Jan-Erik Lindenblad Heed, polis i Stockholm och expert på bilbrottslighet, säger till P4 Västernorrland att det går att stjäla en bil även om den har det här systemet.

– Det finns olika sätt att ta sig förbi den typen av system, säger han.

Körförbud

Att bilen hade anmärkningar som gjorde att den inte gått igenom besiktningen lyfts också fram som ett motiv till att Göran Runsvik skulle ljuga för försäkringsbolaget för att försöka få den inlöst. Men samtidigt så hade en av hans söner nyligen bytt en styrled som också den fanns med som en anmärkning från besiktningen. Men bilen hade fortfarande anmärkningar kvar när den försvann och hade då också fått körförbud.

– Men det är väl ingenting man skulle stjäla sin egen bil för, säger han.

Göran Runsvik kommer nu att överklaga och driva ärendet vidare i domstol.

– Jag har ju pekats ut som tjuv, så det känns som att jag måste driva det vidare.

Hör försäkringsbolaget Länsförsäkringar klockan 15.40 i eftermiddag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".