Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Norrlands inland gynnas av asylsökande

Publicerat måndag 12 december 2016 kl 17.03
Jesper Strömbäck om hur Sverigedemokraternas asylpolitik slår i glesbygden.
(0:52 min)
Jesper Strömbäck professor i journalistik vid Göteborgs universitet.
1 av 2
Foto: Foto: Privat
Richard Jomshof, partisekreterare i Sverigedemokraterna på besök i Sundsvall.
2 av 2
Richard Jomshof, partisekreterare i Sverigedemokraterna på besök i Sundsvall. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

I längden vinner Sverige på invandringen, säger Jesper Strömbäck, professor i politisk kommunikation, även om det i början finns en kostnad.

Asylsökande löser inte några utflyttningsproblemet i Norrlands inland, snarare tvärtom hävdade Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof, på besök i Sundsvall i helgen. Helt fel säger Jesper Strömbäck professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet.

– Utan invandringen så skulle det inte bara vara mycket färre invånare i Sverige utan den svenska befolkningen skulle också vara mycket äldre och det skulle innbära större problem för finansieringen av välfärdsstaten, säger Jesper Strömbäck.

Välfärden lokalt häruppe kommer att försämras.

Richard Jomshof anser däremot att asylsökande i glebygdskommuner medför utgifter men inga skatteintäkter.

– Det blir ju inte bättre för att det finns människor som flyttar hit från andra länder men som hamnar i arbetslöhet och utanförskap bara för att det finns tomma lägenheter. Har de ingen möjlighet att försörja sig själva kommer välfärden lokalt häruppe att försämras för det finns flera människor som ska ta del av välfärden, men de betalar ingen skatt.

Ett påstånde som inte har stöd i den breda forskningen säger Jesper Strömbäck.

På längre sikt bidrar invandringen till att stärka Sverige ekonomiskt och ur andra perspektiv.

Det finns stor enighet i forskningen om att invandringen inledningvis är en statsfinansiell kostnad men på längre sikt bidrar invandringen till att stärka Sverige ekonomiskt och ur andra perspektiv anser Jesper Strömbäck.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".