Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Julgodis med saffran, apelsin och citron

Publicerat onsdag 14 december 2016 kl 08.43
Vit ischoklad med citron, saffranskola och apelsinfudge på ett fat. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio
1 av 3
Vit ischoklad med citron, saffranskola och apelsinfudge på ett fat. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio
Chokladsalami
2 av 3
Chokladsalami. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio

Vit ischoklad med citron, tryffel, saffranskola, chokladsalami och apelsinfudge. Veronica Smedh tipsar om godaste julgodiset.

Vit ischoklad med citron

100 g kokosfett

200 g vit choklad

1 1/2 citron (skalet)

Gör så här:

Smält kokosfettet försiktigt. Finhacka chokladen och rör ner den finhackade chokladen till en jämn smet. Tillsätt skalet av citronen och blanda.

Fördela i formarna. När den har stelnat så toppa med rivet citronskal på toppen.

Chokladtryffel (smaksatt)

250 g mörk choklad

1 1/2 dl vispgrädde

20 g smör

Gör så här:

Koka upp grädde i en kastrull. Hacka chokladen under tiden och smält den över vattenbad. När den är smält rör ner den i den varma grädden och rör runt tills smeten är bland. Häll ut tryffeln på ett fat och låt stelna i kylskåp ca 1-2 tim.

Forma sedan små tryfflar av smeten (förvara i kylen).

Jag rullade halva smeten i pepparkakskrydda.

Den andra halvan tog jag pepparmyntsolja (finns på apotek) och rullade i florsocker.

Går även att rulla i kakao om ni vill enbart ha choklad och ingen smak.

Chokladsalami

170 g choklad

180 g smör rumstempererat

1 1/2 dl socker

2 msk kakao

4 digestive kex

100 g nötter valfria (jag hade sötmandel)

mini marshmallows 

florsocker

Gör så här:

Smält chokladen över vattenbad, ställ åt sidan. Vispa socker och smör krämigt i en skål. Vispa ner kakao. Blanda ner den avsvalnade chokladen och smula sönder digestive kex i med nötter och marshmallows. Rör om till en fin smet.

Dela upp degen i 3-4 delar och fördela smeten i kvadratiska plastfoliebitar. Rulla sedan i smeten i plastfolien och låt stelna i kylen. (rulla den som en korv)

Låt stå minst 1 timme. Ta ut och rulla i florsocker.

Skiva upp "salamin" servera! :)

Saffranskola

3 dl grädde

50 g smör

3 dl socker

1 1/2 dl ljus sirap

2 påsar saffran (1/2 g)

Gör så här:

Häll i grädde, fett, socker och sirap i en kastrull. Koka upp. Fortsätt utan omrörning till kulprovet (120 -122 g). Häll lite smet i kallt vatten. Om det går att forma kulan är den klar (tar ett tag att nå hit).

Ta bort ifrån spisen och blanda ner saffranet.

Häll upp på en smord smet eller bakpappersklädd form. Låt svalna innan den skärs i bitar. 

Apelsinfudge

3 dl grädde

3 dl strösocker

1 dl ljus sirap

50 g smör

100 g hackad apelsinchoklad

Gör så här:

Häll i grädde, strösocker och sirap i en kastrull. Låt koka på medelvärme till 125 grader. Lägg i smöret och låt koka i 1-2 minuter till. Ta ifrån värmen och tillsätt chokladen. Häll smeten i en bakplåtklädd form och låt svalna i rumstemperatur. Det tar ett tag innan smeten är uppe i 125 grader så ha tålamod:)

Lycka till!

/Veronica Smedh

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".