Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oumph! i smakrik sås

Publicerat onsdag 28 december 2016 kl 10.20
Oumph. Foto: Helen Sahlstrand
1 av 2
Oumph. Foto: Helen Sahlstrand
Helen Sahlstrand
2 av 2
Helen Sahlstrand Foto: Niklas Axelsson

Kokboksförfattare och dietisten Helen Sahlstrand från Sollefteå sammanfattar året 2016 ur ett matperspektiv.

Oumph i smakrik sås  (4-5 port.)

Ingredienser:
2 påsar naturell Oumph! (á 250 g)

Marinad:
½ dl chilisås
1 dl tomatpuré
0,5 dl Japansk soja
2 klyftor pressad vitlök
1 msk finriven ingefära
2 msk honung
1 krm svartpeppar
2 krm salt

Till grytan:
1/2 - 1 gul lök
1 msk rapsolja
2 dl passerade tomat

Gör så här:
Tina din Oumph! om den är frusen.

Blanda alla ingredienser till marinaden i en större skål.

Skär Oumph! i mindre bitar om du önskar det. Lägg ner bitarna i marinaden. Låt stå minst en timme, gärna 3-5 timmar om du har möjlighet.

När det är dags för tillagning. Hackar du löken och fräser den i oljan. Löken ska inte få färg, bara bli lite mjuk.

Tillsätt din marinerade Oumph! samt passerade tomater. Låt småkoka i ca 10 minuter. Smaka av. Späd med lite vatten om du önskar en såsigare gryta.

Servera med t.ex. klyftpotatis, ris, i hamburgerbröd eller som fyllning i tortilla- eller pitabröd. Servera med fördel sallad eller andra grönsaker till.

Vegetarisk pastasås med soltorkade tomater
(4-5 port.)

Ingredienser:
2 st       grovrivna morötter
1 msk    olja (gärna från de soltorkade tomaterna)
2 dl       tärnad squash
6 st       soltorkade tomater i olja
2 dl       skivade champinjoner
15 cm   purjolök
1½ st    tärningar grönsaksbuljong
1-2 st    pressade vitlöksklyftor
1 krm    svartpeppar
3 dl       mjölk
2 dl       matlagningsgrädde           

Om du vill ha tjockare sås:
1-2 msk vetemjöl eller maizena majsmjöl
2-4 msk vatten

Gör så här:

Skala och grovriv morötterna. Fräs dem i olja i en kastrull, 2-3 min. Använd gärna oljan som de soltorkade tomaterna ligger i.

Tvätta och tärna squashen i små tärningar, tillsätt den i grytan. Fräs ytterligare 2 min.

Skär de soltorkade tomaterna i små bitar. Rengör och skiva champinjonerna.

Tvätta purjolöken noga och skär även den i små bitar.

Blanda ner de soltorkade tomaterna, purjolöken och svampen i grytan. Fräs ihop. Tillsätt buljong, pressad vitlök och svartpeppar.

Tillsätt mjölk och matlagningsgrädde. Låt puttra i ca 5 min.

Om du önskar en tjockare/krämigare sås:

Rör ut vetemjöl eller maizena majsmjöl i lite kallt vattnet och tillsätt sedan blandningen i grytan. Låt koka upp.

Servera med pasta och grönsaker. Testa gärna en pasta gjort på böner eller linser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".