Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot bemötande hos Migrationsverket i Härnösand

Publicerat tisdag 14 mars 2017 kl 05.50
"De säger att de blir trevligare bemötta när en svensk är med"
(1:12 min)
Migrationsverkets kontor i Härnösand. Foto Ulla Öhman
1 av 3
Migrationsverkets kontor i Härnösand. Foto: Ulla Öhman
Viveca Höglund, Margareta Stam och Barbro Lundkvist. Foto Ulla Öhman
2 av 3
Viveca Höglund, Margareta Stam och Barbro Lundkvist talar som ombud för asylsökande i Härnösand som själva inte vågar kritisera offentligt. Foto: Ulla Öhman
Marlene Westberg är enhetschef på Migrationsverket. Foto Ulla Öhman
3 av 3
Marlene Westberg är enhetschef på Migrationsverket och du hör mer om hennes syn på kritiken 15.40 idag.

Asylsökande blir bättre och trevligare bemötta när de har en svensk med sig när de har möten på Migrationsverkets kontor i Härnösand. Det berättar flera volontärer som asylsökande kontaktat.

Asylsökande i Härnösand tycker att personal på Migrationsverkets kontor bemöter dem på ett otrevligt och arrogant sätt. Därför ber de ofta svenskar att följa med på möten med Migrationsverkets kontor.

– De säger att de får ett annat och trevligare bemötande om en svensk är med, säger Viveca Höglund som jobbar som volontär med de asylsökande i Härnösand.

– De vill alltid ha med sig någon när de har ett ärende eller möte hos Migrationsverket, säger Barbro Lundkvist som är en annan av volontärerna som har blivit tillfrågad.

De säger att de får ett annat och trevligare bemötande om en svensk är med.

– Det är attityden och förhållningssättet mot andra människor som vi vänder oss emot. Personalen borde tränas i värdegrund och få gå kurser i hur man bemöter andra, säger Margareta Stam, också hon volontär som träffar många av de asylsökande. 

Hon säger också att orsaken till att tre svenska kvinnor berättar om detta för media är att de agerar ombud. Många av de asylsökande är rädda för Migrationsverket och vågar därför inte kritisera av rädsla att det ska påverka beslutet om de får stanna i Sverige eller inte. 

Det är en förolämpning att säga att "DE kan inte lära sig hantera en diskmaskin"

Viveca Höglund berättar ett exempel som hon själv har hört och som visar på en besvärande attityd hos Migrationsverket.

Efter att Migrationsverket ville ta bort diskmaskinerna på asylboendet Soludden i Härnösand hamnade hon i diskussion med Migrationsverkets enhetschef Marlene Westberg. Westberg ska då ha sagt som orsak att "De kan inte lära sig hantera diskmaskiner".

– Alla kan lära sig hantera en diskmaskin men en del behöver få lära sig det. Det finns en väldig blandning av människor på Soludden och en del har aldrig sett en diskmaskin medan andra är högutbildade personer och det är en förolämpning att säga att "DE kan inte lära sig hantera en diskmaskin", tycker Viveca Höglund.

Jag skulle aldrig uttrycka mig så. Det är jättetråkigt om hon har uppfattat mig så.

Marlene Westberg på Migrationsverket säger att hon aldrig skulle ha uttryckt sig på det viset och att hon inte ens tycker så. Ord står alltså mot ord. 

– Jag skulle aldrig uttrycka mig så. Det är jättetråkigt om hon har uppfattat mig så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".