Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Region Västernorrlands hantering av patienthotell-frågan får kritik

Publicerat lördag 18 mars kl 12.06
Soledad Henriques (KD): Ett problem att det är så otydligt
(3:45 min)
Soledad Henriquez (KD) Foto: Sara Johansson/SR
Soledad Henriquez (KD) Foto: Sara Johansson/SR

Det finns inga riktlinjer för hur det ska fungera när Region Västernorrland hänvisar föräldrar från Sollefteå till hotell i Örnsköldsvik. Kristdemokraten Soledad Henriques är kritisk till detta.

Det håller på att byggas två övernattningsrum på Örnsköldsviks sjukhus som ska vara klara vid årsskiftet. Där ska patienter kunna övernatta, det kan exempelvis handla om föräldrar från Sollefteå efter att BB stängde på Sollefteå sjukhus i februari månad. 

Men fram till att de här två rummen kan öppna så har region Västernorrland avtal med fyra hotell i Örnsköldsvik där föräldrar kan övernatta vid behov, men än så länge är det inte klart hur det här ska fungera. Inga mammor har heller blivit hänvisade till ett hotellrum. 

– Att det är otydligt är ett problem. Man har haft möjlighet att förbereda sig, det här borde ju har varit löst när BB stängde den 1 februari, säger Soledad Henriques (KD), som sitter i Hälso- och sjukvårdsnämnden. 

Marju Dahmoun, länsverksamhetschef för kvinnosjukvården i region Västernorrland, säger att man håller på att ta fram riktlinjer.

Varför dröjer det?

– Man har inte hunnit med, och det har heller inte funnits någon stor efterfrågan för detta, säger Marju Dahmoun.

"Tillfällig lösning"

När det gäller finansieringen av rummen på de hotell som region Västernorrland har avtal med så är tanken att kvinnokliniken i Örnsköldsvik ska stå för kostnaderna. Detta innebär alltså att man ska ta pengar från den vanliga verksamheten. Marju Dahmoun säger att det inte är aktuellt att skjuta till extra pengar för att finansiera hotellrummen.

– När det gäller en tillfällig lösning som det här handlar om så gör man ingen speciell budget för det, säger hon.

Kan det bli så att mammor inte hänvisas till hotell i Örnsköldsvik för att det belastar den vanliga verksamheten?

– Nej, det kommer inte att vara en orsak, säger Marju Dahmoun. 

"Märkligt"

Soledad Henriques är av en helt annan åsikt. Hon vill se att det skjuts till pengar för det här ändamålet. Hon säger också att det visst påverkar angelägenheten att hänvisa mammor till ett hotellrum om kvinnokliniken själv ska stå för kostnaden.  

– Det är ju självklart. Om kvinnokliniken i Örnsköldsvik förväntas att finansiera det här då kommer det självklart inte att bli några hotellnätter.  Det är ju pengar som redan är budgeterade för undersköterskor, för material och sådana bitar. Om man nu ska använda samma pengar för att även betala hotellnätter för föräldrar, som visserligen kan behöva det, så är det jättemärkligt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".