Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Vi testar Bitterballen - en delikatess

Publicerat onsdag 22 mars kl 10.20
Olika typer av Bitterballen uppställda på en bardisk.
1 av 2
Bitterballen kommer i många olika smaker. Foto: Eva Elke/Sveriges Radio
En stor skylt där det står "De BallenBar"
2 av 2
I Amsterdam finns barer som specialiserat sig på Bitterballen. Foto: Eva Elke/Sveriges Radio

Under ett par veckor så har vi pratat och provat landskaps- och nationalrätter. Idag var det dags för en delikatess från Nederländerna.

Vill du själv prova på att laga till denna rätt så ser ett av många olika recept ut så här. 

Bitterballen
100 grams (3.5 oz) butter
150 grams (5.3 oz) flour
700 ml (23.7 fl oz) beef bouillon
30 grams (1 oz) fresh onion, minced
1 tablespoon fresh parsley, minced
400 grams (14 oz) cooked meat, shredded
Salt
Pepper
Nutmeg
For the breading
50 grams (1.8 oz) flour
2 eggs, beaten
50 grams (1.8 oz) bread crumbs

Melt the butter in a skillet or pan. When melted, add the flour little by little and stir into a thick paste. Slowly stir in the stock, making sure the roux absorbs the liquid. Simmer for a couple of minutes on a low heat while you stir in the onion, parsley and the shredded meat. The mixture should thicken and turn into a heavy, thick sauce.

Pour the mixture into a shallow container, cover and refrigerate for several hours, or until the sauce has solidified.

Take a heaping tablespoon of the cold, thick sauce and quickly roll it into a small ball. Roll lightly through the flour, then the egg and finally the breadcrumbs. Make sure that the egg covers the whole surface of the bitterbal. When done, refrigerate the snacks while the oil in your fryer heats up to 190C (375F). Fry four bitterballen at a time, until golden.

Serve on a plate with a nice grainy or spicy mustard.

Källa: Holland.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".