Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gruvbrytning och nattdagis ska få Edsele att blomstra

Publicerat onsdag 22 mars 2017 kl 13.04
Rektor: Vi har mer på gång!
(3:27 min)
Edsele friskola
1 av 2
Edsele friskola
Anette Linne´.
2 av 2
Anette Linné, rektor vid Edsele friskola finns ofta med på lektionerna. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio

I byn Edsele, knappa 6 mil norr om Sollefteå tätort, är byborna vana att ta saken i egna händer för att byn ska överleva.Gruvbrytning och ett nattdagis står närmast på tur!

Skolan i Edsele har räddats i omgångar från nedläggning, byborna har gått in med pengar för att få ha kvar bensinmacken och de hyreslägenheter som finns i Edsele. I mitten av 80 talet stannade gruvbrytningen av. Nu finns det förhoppningar på en fortsättning.

– Vi är många som jobbar för att Edsele ska överleva säger rektor Anette Linné, på Edsele friskola. Det vi håller på med nu är att starta en nattöppen förskola.

Enligt rektorn är det nu bara en nödutgång som måste fixas. Sedan står möjligheten öppen för familjer som jobbar på obekväma arbetstider.

– Vi har fått tillstånd för åtta platser men tror att behovet är mycket större eftersom vi inte har någon nattöppen avdelning här uppe i västra Ångermanland, säger Anette Linné.

Sollefteå kommun lade ned Edsele skola 2005. Då blev det istället en friskola. För tre år sedan kom krisen när pedagoger lämnade skolan och när ekonomin plötsligt var på upphällningen. I det läget startade byborna ett medborgarkollektiv, satsade pengar och driver sedan dess skolan. Lokalerna köptes in för 100 000 kronor, frivilliga har renoverat och nu finns det 25 elever i grundskolan och 27 barn är inskrivna på förskolan.

– Vi vill överleva, se att det flyttar folk in till Edsele. Då måste vi ha en bra skola att erbjuda, säger Ann-Cathrine Vik, som är ekonomiskt ansvarig i det kooperativ som driver friskolan. Nu ser det bra ut ekonomiskt och skolan får alltfler elever.

Macken drivs av medlemmar bosatta i Edsele liksom den restaurang som finns mitt i byn och som också utnyttjas som skolrestaurang.

Under 60-talet påbörjades gruvdrift i Edsele. Stora mängder av mineralen fältspat visade sig finnas under mark. Priserna gick ned under 80-talet och gruvdriften har sedan dess varit vilande. Nu finns det förhoppningar om en fortsättning, det finns ytterligare drygt 100 000 ton fältspat under mark.

– Vi har ytterligare saker på gång här i byn, säger Anette Linné, hemlighetsfullt. Jag kan inte berätta mer nu men det kommer framöver!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".