Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lastfartyg på grund utanför Husum

Publicerat tisdag 28 mars kl 06.38
Transportstyrelsen: Fartyget tar in vatten.
(1:28 min)
Fartyg på grund
Lastfartyget Symphony Sky på grund utanför Husum. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges radio

Fartyget Symphony Sky gick på grund utanför Husum under måndagseftermiddagen. Det hade precis hämtat last på fabriken och körde fast på väg ut ur viken.

Det är ett holländskt fartyg som hade hämtat last på Husumfabriken och var på väg till Spanien. Enligt Kustbevakningen bedömde man att fartyget står hårt på grund och att besättningen på elva personer har fått övernatta där trots den kraftiga blåsten. Vid tidpunkten för larmet 15.30 blåste det 20 meter per sekund på platsen.  

– Det finns inget oljeläckage och eftersom det som står i vårt intresse främst är miljöräddning så är det Transportstyrelsen som har hand om det nu, säger Martina Söderberg, lc-befäl på Kustbevakningen. 

Lotta Taxén, sektionschef för sjöfartstillsyn på Transportstyrelsen, säger att man ännu inte vet varför fartyget stött på grund.

– Nej, det vet man inte, ett utredningsarbete pågår nu men det finns ingen misstanke om brott utan det hade säkert med vädret att göra.

Fartyget inspekteras 

Kustbevakningen kommer skicka upp kustflyg för att kunna göra ytterligare bedömningar från ovan och Transportstyrelsens inspektör kontrollerar fartyget och i vilket skick det är. En inspektion som avslutades vid lunchtid på tisdagen.

– Man har konstaterat läckage i två ballasttankar i botten samt i en tank som normalt ska vara tom i förskeppet. Där läcker det ju in vatten då tills de blir fulla, berättar Lotta Taxén sektionschef för sjöfartstillsyn på Transportstyrelsen

Oklart när bärgning kan ske

Att tankarna fylls med vatten betyder att fartyget står väldigt stadigt på grundet och då kan det bli svårt att få loss fartyget.

– Nu pågår ett möte ombord ihop med Transportstyrelsen, rederiet, försäkringsbolaget och de som ska genomföra bärgningen. Det finns ingen bärgningsplan klar för lossdragning ännu. Man vill helst jobba när det är ljust så sker det inte idag så blir det imorgon, säger Lotta Taxén.

Polisanmälan upprättad

Polisen har också upprättat en anmälan om arbetsplatsolycka och ärendet kommer att lämnas till en särskild sjöutredare. Enligt Kustbevakningen består besättningen av medborgare från Ryssland, Ukraina och Filippinerna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".