Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora regionala skillnader på skador i samband med förlossning

Publicerat onsdag 29 mars 2017 kl 09.28
Barnmorska Lisa Olsson övar på landstingets nya förlossningsdocka.
Det är stora skillnader regionalt på hur många som får förlossningsskador. Foto: Helena Gustafsson/Sveriges Radio.

Siffror visar att det är stora regionala skillnader på skador i samband med en förlossning. I Västernorrland ligger man något högre jämfört med genomsnittet för riket.

Siffror från Socialstyrelsen 2015 visar att bristningar av grad tre och fyra vid en vaginal förlossning bland förstföderskor ligger på 5,5 procent här i Västernorrland, vilket motsvarar femtiotre kvinnor. Det är något högre än genomsnittet för riket som ligger på 5,3 procent.

Stora skillnader i landet

Siffror från Socialstyrelsen visar att Stockholm har högst andel av kvinnor med den här typen av skador. De ligger på lite över 7 procent.

Fjorton landsting ligger under Västernorrland statistiskt och i Norrbotten är det bara 2,4 procent som får den här typen av bristningar efter en vaginal förlossning.

Olika rapporteringsbenägenhet

Enligt Socialstyrelsen kan skillnaderna bero på hur benägna regionerna är att rapportera in förlossningsskador. 

Barnets födelsevikt kan vara av betydelse för om man får en skada i samband med förlossningen, en annan riskfaktor är om man använder instrument eller ej.

Sett över tid har man sett en minskning av dessa typer av skador i Västernorrland. År 1997 var det nästan nio procent som fick den här typen av bristningar. Sedan har man sett en minskning, och man har legat runt fem procent mellan 2012 till 2014. I de senaste siffrorna från 2015 ser man en liten ökning med 0,8 procentenheter.

Om bristningar vid vaginal förlossning

Tredje gradens bristning innebär att det är en skada på den yttre och ibland den inre ändtarmsmuskeln.

Fjärde gradens bristning innebär en skada på ändtarmsmusklerna och på väggen i ändtarmskanalen.

 

KÄLLA: Socialstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".