Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Liberalerna i Örnsköldsvik får nej igen

Publicerat onsdag 29 mars 2017 kl 13.03
A-B Åkerlind: Att flytta till Västerbotten är inte lösningen
(3:09 min)
Anna-Britta Åkerlind (C), val 2014
Anna-Britta Åkerlind delar inte liberalernas syn på Örnsköldsviks placering i framtiden. Foto: Viktor Åsberg/SR

2013 fick liberalerna i Örnsköldsvik nej på en utredning om ett regionbyte. Nu ser det ut att bli ett nytt nej när partiet försöker på nytt.

2013 försökte liberalerna i Örnsköldsvik få till en utredning som skulle visa om det fanns förutsättningar för att Örnsköldsvik skulle byta region från Västernorrland till Västerbotten. Den gången avslogs motionen i kommunfullmäktige. Nu försöker partiet igen men möts återigen av kalla handen.

– Vi delar liberalernas uppfattning att länsgränsen är ett problem, säger Anna-Britta Åkerlind, centerpartist och oppositionsråd i Örnsköldsvik. Däremot tror vi inte att lösningen är att byta region till Västerbotten. Vi jobbar för en storregion i Norrland.

Länsgränsen är ett problem. 

2013 avslogs motionen bland annat av skäl som att det skulle bli en alltför resurskrävande process utan att regering och riksdag visat tillräckligt med positiva signaler. Då pratades det istället om en storregion med alla Norrlands kommuner. Idag är de planerna borta från agendan sedan förhandlingarna mellan regeringen och alliansen bröt samman.

Därför tar liberalerna återigen upp frågan och vill att kommunfullmäktige beslutar att undersöka möjligheten att flytta regiontillhörigheten till Västerbotten.
I ett pressmeddelande skriver liberalernas gruppledare i Örnsköldsvik Magnus Melin:
"Vi vet nu att det med all sannolikhet aldrig kommer att finnas en majoritet i Norrland för en stor region".

Liberalerna pekar på det faktum att Örnsköldsvik redan idag har ett starkt samarbete med Umeå och dess grannkommuner och att Örnsköldsviksborna sedan länge känt samhörighet med Umeåregionen när det gäller bland annat sjukvård, utbildning och arbetsmarknad.

Högst osäker på om vi ska lägga tid och pengar på en sådan utredning.

Inget stöd från allianskollegan Centerpartiet, och inget stöd heller från Socialdemokraterna. 

– Jag har svårt att se hur man ska kunna lyfta den andra stora kommunen i Västernorrland över till en annan region och få den obalans som då uppstår. Jag är högst osäker på om vi ska lägga tid och pengar på en sådan utredning, säger Glenn Nordlund (S) som är kommunstyrelsens ordförande i Örnsköldsvik. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".