Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

1400 personer skriver högskoleprovet i Västernorrland

Publicerat lördag 1 april kl 07.15
"Nu finns det faktiskt en risk att bli brottsanmäld"
(1:24 min)
STOCKHOLM 20131026 Drygt 63 000 personer har anmält sig för att skriva högskoleprovet under lördagen. Bilden från Södra Latins Gymnasium i Stockholm.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Idag skrivs högskoleprovet på sex orter runtom i Västernorrland. En rad åtgärder har vidtagits för att förhindra att det fuskas på provet.

Idag skriver ungefär 1400 stycken högskoleprovet här i Västernorrland. Det skrivs på orterna Härnösand, Sollefteå, Örnsköldsvik, Kramfors, Sundsvall och Ånge.

Nationellt sett ses en minskning med tretton procent från förra året i antalet som skriver högskoleprovet. Det förklaras av Universitets- och högskolerådet med att många unga väljer att arbeta istället.

I Västernorrland är det ungefär lika många som skriver i år jämfört med året innan. Däremot är det färre som skriver i Sundsvall och fler som skriver i Örnsköldsvik.

– I Sundsvall är det nästan 200 personer färre än vad det brukar vara på en vår, och i Örnsköldsvik så har jag nästan 120 fler, säger Erika Tegström som är universitetsjurist och huvudansvarig för Mittuniversitetets anordnade av högskoleprovet.

Det senaste året har det framkommit att det förekommer att deltagare på olika sätt fuskar för att få ett toppresultat på Högskoleprovet. För att komma åt detta har man bland annat inför legitimationskontroller vid varje nytt provpass.

– Det blir alltså fem legitimationskontroller totalt, säger Erika Tegstöm.

Från i höst har det också införts en ansvarsförbindelse där man intygar på heder och samvete att man inte har gjort något på ett felaktigt sätt och att man är den som man utgör sig för att vara.

– Nu finns det faktiskt en risk att bli brottsanmäld om man försöker fuska på högskoleprovet.

En annan åtgärd är att om en provvakt skulle få syn på något avvikande är det numer Universitets- och högskolerådet, UHR, som tar beslut om fortsatta åtgärder.

– Det är längre inte högskolan eller provanordnaren själv som fattar beslut om vad som ska hända.

Nu kan man heller inte få se de rätta svaren redan på kvällen, utan man får vänta ett par dagar innan facit kommer.

– Det är 76000 personer som skriver och de proven ska ju levereras, och då kan det hända saker på vägen. Därför vill man inte släppa den här informationen innan man vet att man har alla de rätta svaren, säger Erika Tegström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".