Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Vad kommer att hända med vår badplats i Sidensjö?"

Publicerat torsdag 30 mars 2017 kl 13.06
Bybo: Vad ska vi göra med byggnaderna?
(3:47 min)
Badplats Sidensjö
Projektledare Torbjörn Nylander och Evert Nordström diskuterar hur badplatsen i Sidensjö påverkas av vägbygget i området. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio.

Trafikverket bygger om väg 335 mellan Överhörnäs och Sidensjö och det har fått boende i närområdet att oroa sig för badplatsens framtid. Via P4s publiknätverk får frågorna svar.

Vill du också komma i kontakt med vårt publiknätverk? Mejla publik.vasternorrland@sverigesradio.se

Trafikverket med sina entreprenörer har börjat att rusta upp väg 335 mellan Överhörnäs och Sidensjö. Ett projekt som kommer att kosta drygt 80 miljoner kronor. Vägen kommer att stängas för genomfartstrafik från och med i nästa vecka.

I Sidensjö ligger By badplats. Livligt frekventerad under sommarmånaderna. När Trafikverket nu rustar upp vägen kommer stora delar av badplatsen att drabbas.

– Vi kommer att bygga en skyddsvall från vägen sett ned mot vattnet, säger Torbjörn Nylander, projektledare på Trafikverket. Allt ifall någon bilist skulle köra av vägen.

Trakfikverket har diskuterat andra lösningar, bland annat räcken förbi badplatsen, men folk i området har inte gillat förslagen.

– Vi är oroliga då en stor del av marken kommer att tas bort från badområdet, säger Evert Nordström, boende i området. Vad ska vi göra med de fem byggnader som finns här?

Till vårt publiknätverk kom häromdagen ett mail som belyste problemet vid badstranden. Är vi på väg att tappa vår fina badplats löd frågan?

– Vallen blir gräsbeklädd och byggnaderna kommer det att finnas plats för, säger Torbjörn Nylander. Men helt klart blir det ett minskat utrymme för folk att röra sig på.

Efter väg 335 färdas många tunga fordon. I området har därför kravet på en gång och cykelväg från badplatsen in till centrala Sidensjö diskuterats, en sträcka på 1,5 kilometer. Skrivelser har skickats till Trafikverket, ett medborgarförslag är på gång liksom aktioner från skolan i området.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".