Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Farliga luftpartiklar från trafiken i Sundsvall

Publicerat fredag 7 april kl 05.20
Sundsvalls kommun: Vi vädjar till trafikanterna att ta av dubbdäcken
(1:04 min)
Köpmangatan i Sundsvall
Farliga luftpartiklar kan orsaka sjukdomar. Foto: Christer Suneson/Sveriges Radio

Det är mycket farliga luftpartiklar i Sundsvalls innerstad just nu. Vissa dagar är det fyra gånger för mycket jämfört med gränsvärdet. Partiklarna kan bland annat orsaka cancer.

Hur tänker du kring däckbyte? Hur mycket tar du hänsyn till hur dina däck påverkar luftmiljön? Kommenteringen är nu stängd.

Dom här luftpartiklarna kommer från asfalt och grus som rivs upp av bilarnas dubbdäck. För att hålla ner halterna försöker Sundsvalls kommun och Trafikverket sopa upp grus och samtidigt dammbinda vägarna.

– Problemet är när temperaturerna är nära noll och risk för frysning. Det gör att vi inte kan använda det bästa dammbindningsmedlet, säger trafikplanerare Maria Jonasson.

Kan orsaka sjukdomar

Partiklar som är mindre än 10 mikrometer (en hundradels millimeter) är så små att de kan tränga in i lungblåsorna. De kan orsaka en lång rad olika skador, bl.a. astma, lungcancer och hjärtsjukdomar

– Så personer med luftvägsproblem bör nog fundera om de ska välja en annan väg just de dagar det är mycket luftpartiklar i stan, säger Maria Jonasson, trafikplanerare på Sundsvalls kommun.

Mycket problem under mars

I Sundsvall sitter mätstationerna för luftpartiklar på Köpmangatan och på Strandgatan. Bara 35 dagar per år får halterna överskridas och nu under mars har det redan skett 20 gånger. Så frågan är om kommunen klarar miljömålet.

– Jag hoppas det för vi har haft väldigt många överskridanden just under mars. Så vi vädjar till trafikanterna att ta av dubbdäcken om de inte längre behövs, säger Maria Jonasson trafikplanerare på Sundsvalls kommun.

Vi vädjar till trafikanterna att ta av dubbdäcken.

Från och med den 16 april till 30 september är det förbud att köra med dubbdäck i Sverige om det inte är halt vinterväglag.

Mätningarna av luftpartiklar i Sundsvall kan följas på webbplatsen mitt.sundsvall.se/luft

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".