Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Växande miljonskulder för Timrå IK

Publicerat fredag 31 mars kl 14.47
Lars Backlund: Det ser inte så bra ut
(3:01 min)
Utdrag av Timrå IKs skattekonto som visar obetalda skatteskulder på 1,8 miljoner.
Skattekontot visar en obetald skuld på 1,8 miljoner. Foto: Sveriges Radio

Timrå IK brottas återigen med ekonomiska problem. Klubben har just nu en skuld till Kronofogden på 700 000 kronor, men den kommer att växa till 1,9 miljoner kronor från och med imorgon.

Timrå IK har sedan några år tillbaka lämnat den högsta divisionen SHL och finns nu i hockeyallsvenskan. Klubben gick nyligen till slutspelsserien så något hot om ytterligare nedflyttning finns inte, men det finns andra hot - ekonomiska.

Timrå IK har haft det tufft i många år och vi lever fortfarande i efterdyningarna från det.

Timrå IK har stora ekonomiska problem. Klubben har just nu skulder på 700 000 kronor till Kronofogden och skatteskulder på drygt 1,8 miljoner kronor. Men från och med imorgon går 1,2 miljoner av skatteskulderna vidare till Kronofogden. Det innebär att klubben sammanlagt kommer att ha skulder på 1,9 miljoner kronor till Kronofogden.

– Det ser inte så bra ut egentligen, och vi har skulder till kronofogden. Men samtidigt har vi varit tydliga sedan augusti månad om att vi kommer att få ett tufft år och vi kommer att få problem med kassaflödet och likviditeten. Vi har en plan att vi ska ha en ekonomi i balans när vi gör vårt bokslut den 30 april, säger Lars Backlund, ordförande i Timrå IK. 

Hur blev det så här?

– Timrå IK har haft det tufft i många år och vi lever fortfarande i efterdyningarna från det. Vi har också haft en del dåliga avtal och de försöker vi förhandla om för att hamna i rätt balans när det gäller ekonomin, säger Lars Backlund. 

Han säger att klubben inte kommer att vända sig till kommunen för att fråga om pengar. '

– Vi har ingen sponsring av Timrå kommun, men däremot vill vi se över våra avtal med kommunen. Det handlar bland annat om hyror, men där har kommunen inte tagit något beslut än, säger Lars Backlund. 

Ekonomin måste vara i balans den sista april.

Nu blir det några intensiva veckor för Timrå IK. Klubben måste styra upp sin ekonomi senast den 30 april. 

– Ekonomin måste vara i balans den sista april. Vi får inte ha mindre än en miljon kronor i eget kapital för då får vi inte någon elitlicens och då kan vi inte spela kvar i allsvenskan, säger Lars Backlund.

Kommer ni att klara det?

– Ja, absolut, säger Lars Backlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".