Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya familjehem söks i Sundsvall

Publicerat måndag 3 april kl 09.18
En ensam pojke på en lekplats. Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Sundsvalls kommun söker just nu nya familjehem och behovet är som allra störst när det gäller familjehem för tonåringar.

Sundsvalls kommun har just nu en kampanj för att få fler att bli familjehem, man annonserar bland annat på bussar i Sundsvall. Jan Gerhardsen och Katrin Bergman är socialsekreterare i Sundsvalls kommun och ansvarar för att rekrytera nya familjehem. Ett behov som ständigt finns.

– För dagen har vi en fem-sex barn som jobbar på att få familjehem till, berättar Jan Gerhardsen.

Om det inte finns tillräcklig med familjehem innebär det att barnet får vänta längre i sitt hem eller stanna kvar längre på en tillfällig placering, till exempel hos släktingar. 

– Det kan ju skapa en otrygghet för barnet, säger Jan Gerhardsen.

Det kan till och med bli så att barn kan fara illa om det inte finns familjehem att tillgå.

– Ja, så är det ju. Vi utreder ju barns behov och ibland är det så att barnen inte kan bo kvar hemma och då behöver de ju bo någon annanstans. Annars kan de ju fara illa, säger socialsekreterare Katrin Bergman.

Kommunen stödjer familjehemmen

För att behovet av hem som kan ta hand om barn och ungdomar ska tillgodoses behöver kommunen in ca 75 intresseanmälningar per år. Men det är inte alla familjer som passar som familjehem, när kommunen är klara med sitt urval har de i slutänden ca 20-30 familjehem som faktiskt kan ta emot ett barn. Sedan ska barn och familjer passa ihop med varandra också. Ett familjehem erbjuds särskilt stöd från kommunen för att kunna ta hand om barnet och situationen på bästa sätt.

– När man tar emot ett barn i sitt hem och  erbjuds man stöd från socialtjänsten och man får handledning. Barnet har också en egen handläggare, berättar Katrin Bergman. 


 

Att tänka på om du vill bli familjehem

  • Ha tid och utrymme
  • Prata igenom beslutet med hela familjen
  • Ha kärlek och omsorg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".