Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Njurundabommen lever upp igen

Publicerat tisdag 4 april kl 09.32
Kattis Melander: Nog den värsta njurundapatrioten som finns!
(5:09 min)
Njurundabommen Foto Ulla Öhman
1 av 2
I Njurundabommen växte framtidstron i takt med att nya E4:an växte fram. Foto: Ulla Öhman/Sveriges radio
Kattis Melander Foto Ulla Öhman
2 av 2
Kattis Melander är en riktig Njurundabo i själ och hjärta. Foto: Ulla Öhman/Sveriges radio

Det händer saker i Njurundabommen och orten håller på att få en ansiktslyftning. Och som vanligt är det aktiva människor som ligger bakom.

Solen skiner över Njurundabommen när reporter Ulla Öhman stämt träff med Kattis Melander som är en riktig lokalkändis. I nästan varenda bil sitter någon som vinkar glatt till Kattis. Och Kattis inte bara gillar Njurundabommen, hon rent av älskar orten där hon gått i skola och sedan drivit verksamhet i i flera år. Själv kan hon inte tänka sig att flytta, inte ens till Kvissleby som ligger i närheten.

– Det är ju tre kilometer! Nej, aldrig. Njurunda är det bästa som finns och det händer ju så mycket här!, säger Kattis och skrattar.

Och visst händer det mycket i Njurundabommen. I orten med närmare 2000 invånare i själva tätorten och med nästan 14 000 i närområdet.

– Det ska byggas nya hyreshus, det ska byggas tågstation, vi ska få en multiarena till skolan... Det händer massor alltså, berättar Kattis Melander.

Nya E4:an gav nytt hopp

Efter decennier av förhandlingar och planering så stod till slut den nya E4:an söder om Sundsvall klar för ett par år sedan. I takt med att E4:an växte fram så växte också planerna för hur Njurundabommen kunde utvecklas. Nya E4:a blev helt enkelt en vinstlott för orten.

– Absolut. Njurunda före E4-omdragningen och efter... Nej, det är jättebra! Det kommer att bli en rejäl ansiktslyftning här, säger Kattis Melander. 

Nya bostäder 

Många äldre i Njurunda har, enligt Kattis Melander, frågat efter ett nytt typ av boende. De börjar bli äldre och får svårare att ta hand om det egna huset. Men att sälja huset och flytta från Njurunda har inte varit ett alternativ - de vill ju också bo kvar i bygden. Nu är det i stort sett klart att kommunala bolaget Mitthem kommer att bygga lägenheter i centrala Njurundabommen och det ger en positiv flyttkarusell tror Kattis Melander. De äldre kan flytta in i lägenheter och unga familjer kan ta över villorna.

– Ja men visst! Vi får ju in massor av ungdomar då och ungdomar ser ju till att det kommer barn och då växer hela Njurunda.

Tågstation öppnar för pendling

I och med att Trafikverket bygger dubbelspår söder om Sundsvall så har det öppnat möjlighet för att skapa pendlingstrafik och en ny tågstation ska byggas i Njurundabommen.

– Det ska ta ca 5 minuter att åka till stan och då slipper man ju ta bilen till stan, man slipper köa! 

Många tillsammans har drivit utvecklingen

Hur kommer det sig då att det plötsligt händer så mycket? Att beslut på tågpendling, hyreshus och upprustning av utemiljöer plötsligt tas? Kattis Melander är säker på att det är det fina samarbetet mellan kommunen och människor och organisationer på orten.

– Kommunen har legat på ganska bra men nog är vi Njurundabor aktiva också att berätta vad vi vill. Vi har varit en grupp som har jobbat med det här. Tillsammans med Njurundaföretagarna, PRO, SPF... Jag tror alla tillsammans har verkat för att det ska bli ett centrum i Njurunda.

Vad är då skillnaden mellan att bo i en stad och i Njurundabommen tänker du?

– Vi har som en byaanda här. Vi finns och verkar här ute. Det är sporten, det är företagsamheten... Alla är så otroligt positiva!, avslutar Kattis Melander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".