Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Torbjörn Westman - ny beredskapsdirektör i Västernorrland

Publicerat måndag 17 april 2017 kl 10.21
Torbjörn Westman: Vi är bra förberedda
(1:08 min)
Torbjörn Westman, beredskapshandläggare på länsstyrelsen Västernorrland. Foto: Lotte Nord/SR
Torbjörn Westman, ny beredskapsdirektör på Länsstyrelsen Västernorrland Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio

Torbjörn Westman, ny beredskapsdirektör, tror att den närmsta framtiden kommer innehålla mer övningar i att försvara oss i en eventuell krigssituation.

I månadsskiftet fick Länsstyrelsen Västernorrland en ny beredskapsdirektör i Torbjörn Westman.

I hans arbetsuppgifter ingår bland annat att internt hålla ihop den arbetsgrupp på fem personer som arbetar med krisberedskap och skydd mot olyckor på Länsstyrelsen. Det externa arbetet handlar om att samverka dels i länet med kommuner och myndigheter, och även med myndigheter och Länsstyrelser på nationell nivå.

På Länsstyrelsen i fjorton år

Torbjörn Westman har arbetat inom Länsstyrelsen sedan 2003 och har tidigare bland annat arbetat med krisberedskap och övning och utbildning.

Mycket av det som de har tränat på i länet är olika väderhändelser.

– Nu senast övade vi på dammbrott i Ångermanälven, som är en stor risk i länet, även om det inte är särskilt sannolikt, så skulle det få allvarliga konsekvenser. Men vi måste ändå vara beredda på att vad som helst kan hända, så vi kan inte bara stirra oss blinda på väderhändelser.

Vad kommer ni öva på nu inom den närmsta framtiden?

– Vi kommer göra mindre övningar där vi provar olika tekniska system, som vi har nytta av oavsett vad som händer. Sedan tror jag att det kommer komma mer med civilt försvar och övningar kring det nu när man bygger upp Försvarsmakten och det civila försvaret. Då behöver vi ju öva.

Är Västernorrland bra i sin krisberedskap?

– Ja vi är bra förberedda, och andra säger också att vi arbetar bra här i länet. Så vi ligger ganska långt fram, säger Torbjörn Westman, som alltså är ny beredskapsdirektör på Länsstyrelsen Västernorrland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".