Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Journalisternas uppgift är att granska makt och pengar"

Publicerat torsdag 6 april kl 15.53
Ansvariga utgivare om Mats-Johan Adners kritik mot medier
(3:11 min)
Carola Isaksson
1 av 2
Carola Isaksson chef för SVT Nyheter Västernorrland Foto: SVT
Susanne Helsing, kanalchef P4 Västernorrland. Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Susanne Helsing, kanalchef P4 Västernorrland. Foto: Sveriges Radio

Mats-Johan Adner (M) i Sundsvall, som avgår efter SVTs granskning om bjudmiddagar i bolaget SKFAB, har också gått till hårt angrepp på medierapporteringen. Här svarar SVTs och SRs ansvariga utgivare på kritiken.

Mats-Johan Adner meddelade igår att han väljer att avgå både från sina politiska uppdrag och väljer också att gå ur partiet efter SVTs granskning om att han deltagit i bjudmiddagar inom Svenska Kommunförsäkrings AB.

Han har också kallat en reporter på SVT för "jävla hyena" i ett sms och i intervjuer efter händelsen uppger han att han tycker att handlingen var relevant.

En åsikt han sedan upprepade i en intervju i P4 Västernorrland där han också gick till starkt angrepp på mediers rapportering.

– Jag tycker att det är helt oacceptabelt, det är märkligt att en folkvald politiker uttrycker sig så i skrift mitt i natten i till en journalist. Det är för mig att gå över flera gränser, säger SVT Västernorrlands ansvariga utgivare Carola Isaksson.

Journalisters roll att granska

Enligt Carola Isaksson har de på SVT haft upprepade kontakter med Mats-Johan Adner och gett honom frågan om det förekommit sakfel i rapporteringen om SKFAB, men han har sagt att det som rapporterats stämmer. 

– Och då förstår inte jag riktigt varför han blir så upprörd. Jag kan förstå känslan, att han känner sig jagad och att det kan vara en pressande situation. Men det är fortfarande journalisternas roll att granska makt och pengar i kommuner och kommunernas bolag, säger Carola Isaksson. 

– Som förtroendevald är det inte bara när man vill få fram sitt budskap utan man måste också förstå att man kan bli granskad och att det då kan komma fram saker som inte är positivt, säger Susanne Helsing, ansvarig utgivare på P4 Västernorrland.

Hur mycket hänsyn bör medier visa politiker?

– Återigen, jag tar jättegärna en diskussion om det jobb vi gör, de publiceringar vi gör, vilka konsekvenser det kan få, hur det kan landa hos en enskild person, såklart, det har jag inga problem med. Men vi kan inte ta hänsyn i när vi väljer granskningar, det är ju vårt uppdrag. Hur skulle det se ut om vi skulle välja att inte berätta de, fast vi vet det? säger Carola Isaksson.

 – Det vi berättar ska vara sant och relevant, men vi måste komma ihåg att det är människor det handlar om. Men just för att det är en politiker så har vi ju väldigt svårt att dölja sanningar för att skona för att inte en granskning ska bli smärtsam, för det kan vara smärtsamt om det kommer fram saker som medborgarna inte gillar, säger Susanne Helsing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".