Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tillfälligt andrum för Hossein Rajabi

Publicerat fredag 7 april 2017 kl 10.57
"Oron är alltid med mig"
(3:49 min)
Hossein Rajabi står och pratar i sin mobil
Hossein Rajabi får stanna i 13 månader. Foto: Magdalena Brander/Sveriges Radio

Hossein Rajabi har äntligen fått ett positivt besked. Han får tillfälligt stanna i Sverige och ska nu kämpa vidare för ett permanent uppehållstillstånd.

Hossein Rajabi flydde som femåring från Afghanistan till Iran. För ungefär två år sedan flydde familjen igen, nu mot Turkiet. Där kom familjen ifrån varandra och Hossein Rajabi blev ensam.

Tidigare har vi berättat om att Hossein Rajabi när han fyller 18 år, skulle utvisas till Afghanistan. Nu har det ändrats - han har fått ett tillfälligt uppehållstånd och får nu stanna till den femte maj 2018. Han blev glad när han tog emot beskedet.

Livet vände sig till mig helt plötsligt.

– Jag blev helt chockad. Det var ett väldigt fint besked på min 18-årsdag. Det känns jättebra. Livet vände sig till mig helt plötsligt.

Hossein Rajabi har tidigare fått tre avslag på att få stanna i Sverige.

– Jag känner mig väldigt glad, annars hade jag fått ett utvisningsbesked. Nu känner jag mig glad att jag får stanna ett tag till.

Hur har det varit den här tiden?

– Det har inte varit bra hela tiden, jag har väntat två år och två dagar innan jag fick det här beskedet. Det har varit jobbigt. Men jag gav aldrig upp, utan jag fortsatte att gå till skolan, till praktiken och fortsatte att utbilda mig till svetsare. Till slut fick jag ett bra besked.

Hur är det att inte få ett permanent - det är fortfarande ovisst?

– Det är lite stressigt också, men jag tror att det kommer lösa sig.

Vad ska du och din advokat göra nu?

– Jag och min advokat ska träffas idag, och hon ska överklaga det här med varför jag har fått ett tillfälligt uppehållstillstånd.

Hossein Rajabi säger att de ensamkommande barnen som kom innan lagändringen 24 november 2015 ska ha ett permanent uppehållstillstånd. 

– Jag kom innan det, så det ska vi överklaga nu.

På Migrationsverkets hemsida går det att läsa: "De ensamkommande barn som sökt asyl fram till den 24 november 2015 och bedöms ha skyddsbehov får permanent uppehållstillstånd enligt den gamla lagen."

Så egentligen borde du ha fått ett permanent?

– Jag borde ha fått ett permanent som det står i lagen.

Hossein Rajabi lever med oroskänslor varje dag.

Jag kommer att kämpa ännu hårdare nu.

– Nu får jag andas litegrann. Oron är alltid med mig. Oron för familjen, oron för om jag får stanna och oron för om jag kommer få ett permanent uppehållstillstånd.

– Jag kommer att kämpa ännu hårdare nu för att ta utbildningen, för att börja jobba och för att få ett permanent uppehållstillstånd, säger Hossein Rajabi.

TILLÄGG: Efter mötet med advokaten har vi fått reda på att Hossein Rajabi inte kan överklaga beslutet, däremot kan han ansöka om ett förlängt uppehållstillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".