Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vård på nätet - dyrt för landstinget

Publicerat onsdag 12 april kl 06.00
Primärvårdsdirektör: Det drabbar vår verksamhet i primärvården
(1:47 min)
App i mobilen där man kan boka och få konsultation av läkare. Foto: Sveriges Radio
1 av 2
App i mobilen. Foto: Sveriges Radio
Tf Primärvårdsdirektör Anna-Lena Lundberg Västernorrlands landsting
2 av 2
Primärvårdsdirektör Anna-Lena Lundberg, Västernorrlands landsting Foto: Magdalena Brander/Sveriges Radio

Istället för ett läkarbesök på vårdcentralen kan du söka vård på nätet genom digitala vårdtjänster, och det blir dyrt för Västernorrlands landsting.

Vad tycker du om att kunna söka vård genom mobilen eller datorn? Kommenteringen är nu stängd.

Istället för ett läkarbesök på vårdcentralen, kan man få vård på nätet genom två olika digitala vårdtjänster, och då betala ungefär detsamma som du skulle gjort på din vårdcentral.

Det räcker att ett landsting har ett avtal med dessa digitala tjänster, som Region Jönköpings län har via privata vårdcentraler, så finns möjligheten för samtliga patienter i Sverige att söka vård genom de här tjänsterna i och med det fria vårdvalet.  

Drabbar vår verksamhet i primärvården.

Fakturan på 1 200 kronor för det digitala läkarbesöket skickas till det landsting som man tillhör, och registreras som en utomlänspatient.

Anna-Lena Lundberg är tillförordnad Primärvårdsdirektör i Landstinget Västernorrland. Hon är kritisk till hur det ser ut idag.

– Jag kan förstå att man som patient vill få en snabb kontakt, och få ett besked om vad man kan ha drabbats av. Men det vi ser är att det drabbar vår verksamhet i primärvården då det blir en ökad kostnad. 

Fritt vårdval gör det möjligt

– Men som det ser ut i dagsläget så har patienten rätt att välja den här kontakten. Jag vet att man håller på och tittar över det om man kan få fakturera ett annat län för ett besök över mobilen, säger hon.

För att få läkarkontakt över nätet går du in på några av de befintliga digitala vårdtjänsterna via din telefon eller dator. Där skriver du sedan vad du vill ha hjälp med och efter en stund får du kontakt med en läkare.

– De patienterna som de riktar sig till är de patienter som vi idag prioriterar till distriktssjuksköterska eller sjukgymnast. Det är inte ofta som man behöver skriva ut något recept på något läkemedel. Den belastningen vi får är ju kostnaden och det gör ju att vi kan bedriva mindre verksamhet, konstaterar Anna-Lena Lundberg tf primärvårdsdirektör i Västernorrland.

Fördubbling av fakturor

I Västernorrland har utomlänskostnaderna ökat med åtta procent på ett år. En orsak till ökningen är de webbaserade besöken. Där ser man en fördubbling av fakturor från region Jönköpings län, och det här kommer bara att öka, tror Anna-Lena Lundberg.

– De sjukdomar som de digitala vårdtjänsterna kan hjälpa till med är allergier, förkylningar och kvinnors hälsa. Allt det här kan man få råd på Hälsocentralens telefonrådgivning eller via 1177 som finns dygnet runt, och det är gratis för patienten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".