Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Ramslök, mandelpotatis, nässlor och höglass till påsk

Publicerat onsdag 12 april kl 09.38
Rabarberpaj med höglass.
1 av 4
Rabarberpaj med höglass. Foto: Foto: Hugo Wallman
Mandelpotatischips med kräm.
2 av 4
Mandelpotatischips med kräm. Foto: Per-Erik Karlsson/Sveriges Radio
Vårpasta med nässeldressing.
3 av 4
Vårpasta med nässeldressing. Foto: Per-Erik Karlsson/Sveriges Radio
Kockarna Sara Danielsen och Hugo Wallman restaurangprogrammet Härnösands gymnasium.
4 av 4
Kockarna Hugo Wallman och Sara Danielsen på restaurangprogrammet Härnösands gymnasium. Foto: Per-Erik Karlsson/Sveriges Radio

Råsparris med ramslökskräm, mandelpotatischips till ostskivling, vårpasta med nässelkräm och rabarberpaj med höglass! Förnya menyn på påskbordet med en annorlunda trerätters.

Råsparris med ramslökskräm
4 portioner

4 sparrisar
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1 ägg
2 dl olja
5 st ramslöksblad

Skala den nedersta delen av sparrisen och lägg den sedan i kallt vatten. Vispa ägg med senap och vinägern. Häll en tunnstråle av oljan medan du vispar, var försiktig så att den inte skär sig. Mixa i ramslöksbladen, så att den får en jämn och fin grön färg samt smakar gott! Salta.

Mandelpotatischips med en kräm på ostronskivling

4 potatisar
100 gram ostronskivling
2 dl grädde
1 schalottenlök

Skiva potatisen i ca 2 mm skivor, lägg i kallt vatten för att få bort stärkelsen (förhindrar att chipsen klibbar ihop). Fritera på 150°C i rapsolja, salta efter tycke.
Koka ner 2 dl grädde, helst i ugnen, den ska bli karamelliserad och gyllenbrun.
Stek den finhackade löken och svampen och blanda med den reducerade grädden, smaka av med salt och peppar.
Varva chips med svampkräm, mumsfillibaba.

Vårens pasta
4-6 portioner

Egen pasta
4 ägg
400 gram durumvete
2 msk olivolja
Ev. ljummet vatten vid behov

Vispa ihop äggen i en bunke och arbet sedan in den i mjölet med oljan. Degen ska bli elastisk och mjuk. Det tar ett tag att knåda men det är mödan värd. Spricker degen så är det bara att knåda in mer olivolja, använd vatten vid behov. Pastadegen som blir över kan förvaras i kyl i ungefär 4 dagar.
Pastan ska kokas i välsaltat vatten i 1-2 min.

Nässeldressing
500 gram nässlor
En näve spenat
4 msk philadelphia

Blanchera spenat och nässlorna i välsaltat vatten. Mixa det gröna med philadelphia och vatten till en slät och härlig dressing. Smaka av med salt peppar och ev. citron.

Serveras med stekt spenat och schallottenlök, örter och riktigt mycket riven Emma (från häggbygård).

Rabarberpaj
4 portionsformar

Sablé eller ”pajdeg”
3 dl vetemjöl
5 msk strösocker
100 gram smör (rumstempererat)
2 äggulor
Blanda ihop degen hastigt och förvara helst i en kyl i minst 1 timme. Kavla ut till en 5 mm tjocklek och klä en smörad pajform. Fyll formen med ärtor för att förhindra att den puffar upp. Grädda i ugnen med ärtorna på 200°C i 8-10 min.

Rabarberkompott
500 gram rabarber
2 dl rörsocker
2,5 dl vatten
2 nypor salt

Dela rabarbern grovt och koka ihop allt till en god röra.

Höglass
5 äggulor
1 dl socker
3 dl grädde
2 dl mjölk
1 vaniljstång
En halv näve hö

Koka upp grädde, mjölk, vaniljstång och höet. När vätskan börjat koka, dra undan kastrullen från värmen och låt den stå och dra. Vispa ihop äggulorna och socker, kom-ihåg spara äggvitorna till en omelett eller ex en marängtårta.
Sila gräddmjölken och vispa ner i äggblandningen. Värm upp smeten till 84°C, kyl ner och kör därefter i en glassmaskin eller stoppa in smeten i frysen.

/Sara Danielsen och Hugo Wallman

Sara och Hugo studerar på restaurangprogrammet vid Härnösands gymnasium och tog nyligen silver i Gymnasie-SM.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".